El govern espanyol amenaça Open Arms amb sancions de 900.000 euros si rescata al Mediterrani

Una de les seves llanxes ha atracat davant de l'Eurocambra per denunciar la "criminalització" d'ONGs

JÚLIA MANRESA / FRANCESC MILLAN

Les mostres de consternació sobre la situació migratòria que es viu al mar Mediterrani han estat constants en el discurs del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Des de la referència en el seu llibre autobiogràfic, 'Manual de Resistencia', en què assegura que "haver salvat la vida a les 630 persones de l'Aquarius fa que pagui la pena dedicar-se a la política", fins al missatge difós per Twitter fa només dues setmanes: quan, en marc del Dia Mundial del Refugiat, Sánchez va recordar el patiment de les "milers de persones que es veuen obligades a deixar el seu país". 

Però les contradiccions de la seva política migratòria amb tots aquests missatges encara han sigut més constants. Aquest dimecres, n'hi ha hagut una de nova: l'ONG catalana Proactiva Open Arms ha denunciat  haver rebut amenaces del govern espanyol de sancions d'entre 300.000 i 900.000 euros si efectua rescats al Mediterrani.   Espanya, com els principals països europeus i també la Unió Europea, continua criminalitzant la tasca de les organitzacions humanitàries que, davant la inacció europea, intenten salvar vides enmig del mar. 

Protesta a Estrasburg

Open Arms ha escollit l'exterior del Parlament Europeu, a Estrasburg i on s'estava escollint el nou president, per confirmar l'amenaça rebuda per part de Madrid. Una de les seves llanxes ha atracat a al davant de l'edifici per escenificar el rebuig de l'organització, tant a l'acció de l'executiu espanyol com, en general, a la persecució que viuen aquestes organitzacions quan intenten fer rescats al Mediterrani.

En la compareixença davant els mitjans, Anabel Montes, la cap de missió d'Open Arms, ha donat detalls sobre la carta enviada pel govern espanyol en què se'ls notificava el risc legal de dur a terme operacions de rescat. Segons ha explicat Montes, el comunicat el  van rebre durant els tràmits de petició de sortida al mar, i el text adverteix que poden ser sancionats amb entre 300.000 i 900.000 euros si efectuen rescats al Mediterrani.

L’‘Open Arms’ desafia el bloqueig i tornarà a fer rescats

Es tracta d'una notificació del ministeri de Foment, que té la competència en aquest àmbit. Tot i això, asseguren "ser conscients que la decisió ve de dalt".  En aquest sentit, Montes ha assegurat que no havien rebut mai una amenaça de sanció tan elevada i que no saben en què s'empara el govern espanyol per emetre aquesta amenaça. 

 

"Ens indiquen que si ens trobem una embarcació l'hem d'assistir, però que no podem fer una cerca activa, és a dir, que no podem navegar per la zona en què hi ha presència de persones en perill. Hem de decidir entre ser còmplices o pagar una multa", ha denunciat Montes, fent referència a les paraules que el director de l'ONG, Oscar Camps, va fer servir quan van anunciar que tornaven als rescats: "Abans presos que còmplices". 

L’‘Open Arms’: 100 dies bloquejat a Barcelona pel govern espanyol

Dimarts, el ministre de l'Interior i vicepresident italià, Matteo Salvini, ja havia llançat una advertència degut a la presència de l'embarcació d'Open Arms al Mediterrani Central. "Que Espanya els faci tornar o, si no ho fan, ho farem nosaltres", va etzibar el mandatari italià, principal impulsor de la campanya que busca criminalitzar la feina d'aquestes organitzacions humanitàries.

El contingut de la carta

La notificació signada pel ministeri de Foment, a la qual ha tingut accés l'ARA, assegura que "no es podran fer operacions de cerca i salvament mentre no es compti amb la conformitat de l'autoritat responsable de la regió de cerca i salvament on es navega i sempre sota la coordinació d'aquesta autoritat". S'avisa, doncs, que si no es té l'autorització no es podrà navegar "amb el propòsit de fer operacions de salvament". I l'autorització serà difícil d'aconseguir perquè el govern italià fa temps que no en proporciona. 

A més, conclou que "els incompliments durant la navegació que es derivin del contingut d'aquesta comunicació constituiran infraccions contra la seguretat marítima o l'ordenació del trànsit marítim, podent ser sancionades cadascuna amb multes de fins a 901.000 euros o 300.000 euros, respectivament". També s'amenaça amb suspendre el títol del capità si la infracció és greu o molt greu.

Llegeix aquí la carta del govern espanyol a l'ONG Proactiva Open Arms

A més a més, l'ONG ha aprofitat la visita a l'institució europea per passar una petició als eurodiputats a través de Podem (del grup d'Esquerra Unitària). El seu clam és clar: que, d'una vegada per totes, s'aturi la criminalització de les ONG, que s'asseguri que salvar vides és una prioritat per a tots els estats membres de la UE i que s'implementi un sistema efectiu de rescat al Mediterrani que compleixi la legislació internacional. 

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF