Cada 48 segons mor de gana una persona a l’Àfrica Oriental

Oxfam Intermón i Save the Children critiquen la falta de resposta a la crisi, accentuada per la guerra a Ucraïna

2 min
L'Abdulahi Farah Isse és un pastor de 27 anys de Puntland, Somàlia. A la banya d'Àfrica el bestiar està morint a causa de la sequera, i la població és en risc de fam extrema

La pitjor sequera dels últims quaranta anys, sumada a la pujada de preus dels aliments per la guerra a Ucraïna, ha desembocat en una crisi alimentària a la banya d'Àfrica. A Etiòpia, Kènia i Somàlia, cada 48 segons mor de fam una persona, segons un informe d'Oxfam Intermón i Save the Children.

Andrés Conde, director general de Save the Children, ha assenyalat que estan analitzant xifres terribles de desnutrició severa i que preveuen que hi haurà prop de 5,7 milions de criatures amb desnutrició aguda a finals d'any. "Davant l'avís de les Nacions Unides del fet que més de 350.000 persones podrien morir si no actuem, cada minut que passa és un minut més a prop de la inanició", ha assegurat.

El nombre de persones que pateixen fam extrema en aquests tres països s'ha duplicat amb escreix des del 2021. La xifra ha passat de 10 milions a més de 23. A la vegada, en menys d'una dècada l'endeutament s'ha multiplicat per més de tres, cosa que obliga aquests països a desviar recursos públics per fer-hi front.

La sequera, agreujada pel canvi climàtic, s'ha convertit en el principal factor rere aquesta crisi alimentària. Les reserves econòmiques s'han vist afectades, s'ha perdut una gran part del bestiar i la salut de les persones se n'ha ressentit. "La situació és desoladora. Tant les persones com els ramats estan en risc de morir. En algunes zones de Kènia ja s'està informant de la mort de nenes, nens, dones embarassades i persones grans", ha lamentat Conde.

Les ONG demanen una resposta urgent

Les dues ONG han exigit als països més rics, entre els quals hi ha Espanya, que proporcionin els fons que reclamen les Nacions Unides per afrontar la crisi. De moment només s'ha recaptat un 2% dels 4.400 milions de dòlars necessaris. "La gent mor de gana no perquè al món hi falti menjar o diners, sinó per una absoluta falta de voluntat política", ha dit Franc Cortada, director general d'Oxfam Intermón. I ha lamentat que la resposta no hagi sigut tan ràpida com amb Ucraïna: "Els països rics van aconseguir mobilitzar amb èxit, i molt justificadament, més de 16.000 milions de dòlars en un mes per donar resposta a la terrible crisi d'Ucraïna. Els països poden mobilitzar recursos per evitar el patiment humà, però només si ho volen".

stats