Internacional 04/08/2021

350 milions més per a la reconstrucció del Líban que no arriben

Els ajuts a la població, condicionats a la formació d'un govern que no sembla que s'hagi de donar a curt termini

2 min
El president francès, Emmanuel Macron, a la videoconferència per la reconstrucció de Beirut, aquest dimecres.

Mentre el Líban plorava els seus morts per l'explosió i les forces de seguretat carregaven contra els manifestants, la comunitat internacional intentava recaptar més de 350 milions de dòlars per a la reconstrucció de Beirut. Es tracta de la tercera conferència internacional d'ajuda a la població libanesa, organitzada pel president francès, Emmanuel Macron. L'acte es va realitzar per videoconferència i va reunir l'ONU i 40 països. Macron va ser el primer a oferir una ajuda de 100 milions d'euros i l'enviament de 500.000 dosis de la vacuna contra el covid-19. Poc després, el president dels Estats Units, Joe Biden, va oferir la mateixa quantitat.

"Desplegarem durant els pròxims 12 mesos quasi 100 milions d'euros de nous compromisos en ajuts directes a la població del Líban", ha anunciat el mandatari gal des de la seva residència d'estiu, el fort de Brégançon, a la costa mediterrània.

Els fons aniran a l'educació, l'ajuda alimentària i l'agricultura, va precisar Macron. Però perquè aquestes ajudes arribin al Líban la primera condició és que es formi un govern, una cosa que no sembla que hagi de passar a curt termini, per posar en marxa les reformes.

Un cop més, les ajudes promeses es queden al seu país d'origen a l'espera que l'elit governant deixi d'obstruir el procés polític i es comprometi a frenar la corrupció rampant, entre altres reformes.

El papa Francesc, que ha sortit d'una llarga intervenció quirúrgica, també va voler participar en la videoconferència i als donants que ajuden el Líban "en el camí de la resurrecció" els va demanar "gestos concrets, no només paraules", perquè molts dels que havien perdut les seves llars i treballs estan cansats i enganyats. El Papa va anunciar així la seva possible visita al Líban: "Estimats libanesos, el meu desig d'anar a visitar-vos és gran. I no em cansaré d'orar per vosaltres perquè el Líban torni a ser un missatge de germanor, un missatge de pau per a tot l'Orient Mitjà".

stats