Transport Públic
Política Govern 11/01/2024

El Congrés salva 'in extremis' la gratuïtat del transport públic a les Balears

El govern espanyol aconsegueix tirar endavant el decret anticrisi que conté la mesura

3 min
Autobús EMT

PalmaEl govern espanyol ha aconseguit salvar in extremis, aquest dimecres al Congrés, dos dels tres decrets anticrisi que fins al final del ple han estat a la corda fluixa. Després d'arribar a un acord amb Junts per la "delegació integral" a Catalunya de les competències antiimmigració, el PSOE i Sumar han pogut validar el decret òmnibus i també el que inclou la bonificació del 100% del transport públic col·lectiu terrestre de les Illes Balears per un import de 43 milions d'euros (les Canàries també tindran el total dels bitllets bonificats). Durant les hores en què la mesura ha estat en dubte, la presidenta Marga Prohens ha evitat respondre si, en cas que el decret decaigués, l'Executiu balear aportaria la quantitat pel seu compte. Si Sánchez "és incapaç de pactar fins i tot amb els que va pactar la investidura, té un problema", s'ha limitat a dir.

En canvi, la portaveu de Cort, Mercedes Celeste, sí que ha assegurat que els bitllets de l'EMT continuarien essent de franc passàs el que passàs al Congrés espanyol. "La gratuïtat [a Palma] continua i que Sánchez s'aclareixi". "Quan vàrem presentar la mesura ja vàrem dir que ens semblava indignant que les polítiques de mobilitat municipals es gestionassin des de Madrid. Pedro Sánchez ens té segrestats", ha dit en referència a les mesures de l'executiu. "És surrealista, indignant i vergonyós. El primer que ha de fer el president és parlar amb Palma i, després, negociar", ha asseverat per concloure.

El Govern de les Illes Balears va optar per prorrogar la gratuïtat del transport públic a les Illes fins al febrer, a l'espera que la Moncloa en garantís el finançament després de la investidura de Sánchez. El 100% del transport públic de les Illes abasta tant els busos interurbans i els trens com els autobusos de l'EMT a Palma. L'executiu espanyol només bonifica el total dels bitllets als dos arxipèlags de l'Estat. El cost global de la mesura és de 124 milions d'euros: 43 per a les Balears i 81 per a les Canàries. Segons el decret que es va publicar al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), les quantitats que s'aporten des dels pressupostos estatals són finalistes, i no es poden destinar a res més que no sigui assegurar la gratuïtat del transport públic. El Govern va advertir que exigiria al govern espanyol el mateix tracte que les Canàries després que Sánchez afermàs el 'sí' a la investidura de Coalició Canària a canvi del transport gratuït. Finalment, la Moncloa va aprovar els decrets que incloïen la mesura en el darrer Consell de Ministres de l'any, després que Sumar pressionàs perquè s'acceptàs.

El govern espanyol ha aconseguit esquivar una derrota parlamentària un mes després d'iniciar el mandat. L'executiu ha negociat fins al darrer minut amb Junts, malgrat que el partit de Míriam Nogueras es mantenia en el no. Finalment, la formació ha optat per permetre la tramitació dels decrets, i ha justificat que ha pactat la delegació de les competències d'immigració de la Generalitat a través de l'article 150.2 de la Constitució, mitjançant una llei orgànica específica per a Catalunya. El decret òmnibus, que conté, entre d'altres qüestions, modificacions a l'àmbit judicial compromeses amb la Unió Europea, ha tirat endavant amb 172 vots a favor i 171 en contra. El decret anticrisi ha estat aprovat amb el mateix resultat, encara que en un primer moment s'ha hagut de repetir la votació a causa de l'error d'un diputat de Sumar. No obstant això, el tercer, sobre la reforma dels subsidis d'atur (promogut per la vicepresidenta i líder de Sumar, Yolanda Díaz) ha caigut per la negativa dels diputats de Podem.

stats