Consell de Govern
Política Govern 24/05/2024

Les claus del decret amb què el Govern vol reduir "embuts burocràtics"

L'Executiu suprimeix la Comissió Balear de Medi Ambient i externalitza les llicències urbanístiques

2 min
La Comissió Balear de Medi Ambient emet les declaracions d’impacte ambiental.

PalmaEl Consell de Govern ha aprovat aquest divendres el Decret llei de simplificació administrativa. El vicepresident i portaveu del Govern, Antoni Costa, ha dit que vol acabar amb els "embuts burocràtics" i que l'administració "deixi de generar problemes i sigui un ens facilitador i impulsor de la inversió". Aquestes són les claus de la norma.

Es suprimeix la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears

El Govern elimina la Comissió de Medi Ambient de les Illes Balears, un òrgan col·legiat que s'encarrega de les avaluacions d'impacte ambiental competència de la Comunitat i en el passat va aturar projectes polèmics, com el macrohotel de Sa Ràpita, el 2015. Costa ha defensat que amb aquesta supressió s'eliminen "interferències polítiques": deixarà de funcionar com un òrgan col·legiat i s'integrarà a l'actual Direcció General d'Harmonització Urbanística. També es redueixen els supòsits que requereixen un informe de la Direcció General.

Externalització de llicències

Es permetrà externalitzar les llicències urbanístiques en entitats col·laboradores amb els ajuntaments, empreses privades. L'objectiu d'aquesta política és reduir els tràmits. El Govern també elimina l'exigència de la cèdula d'habitabilitat en habitatges de primera ocupació.

Legalització d'habitatges en rústic

El Decret permet la regulació d'habitatges familiars fora d'ordenació, però amb límits: en els casos d'habitatges sense possibilitat de demolició, i exigint als propietaris el pagament de contraprestacions econòmiques i mesures mediambientals com a condicions per la regularització. Hauran de pagar una sanció i presentar un projecte tècnic per l'adaptació de la construcció a criteris de sostenibilitat ambiental. Els habitatges tampoc no es podran dedicar activitats com les estades turístiques. El Decret llei també incorpora la possibilitat de legalitzar construccions irregulars dins de sòl rústic protegit, però només en les construccions anteriors a 1991, l'any que es va aprovar la Llei d'espais naturals.

Externalització de les ITV

El decret també permet als consells insulars externalitzar les inspeccions tècniques de vehicles amb l'objectiu d'agilitzar les revisions i evitar llistes d'espera i els problemes per aconseguir cita. L'execució material de les inspeccions es podrà fer mitjançant la gestió directa de cada institució insular.

Simplificació dels projectes de transició energètica

Costa també ha anunciat que se simplificaran els projectes de transició energètica. S'agilitzaran les infraestructures d'energies renovables, i s'eliminarà l'autorització prèvia per projectes fotovoltaics inferiors als 500 kW (abans la limitació era de 100 kW). A més, es crearà una història social única que permeti creuar dades sobre els ciutadans per garantir una millor atenció social.

stats