Publicitat
Publicitat

PAREU MÀQUINES

Girant l'esquena a la història amb ETA

'El Mundo', en canvi, recelava i obria amb "Els etarres ofereixen al govern facilitats perquè els alliberi". 'La Razón', directament, titulava "Insult a les víctimes"

ETA ha fet un pas important: reconeixen el dany causat, acaten les lleis espanyoles que se'ls apliquen i accepten, per tant, les condemnes. La premsa del País Basc ho saludava positivament des de les seves portades i subratllava la importància del fet: "Els presos d'ETA acaten per primer cop les lleis i es resignen a les seves condemnes" ( El Correo ) o "Pas rellevant dels presos d'ETA en assumir el dany causat i la legalitat penitenciària" (Deia ). Els diaris de Madrid, en canvi, dubtaven més i no concedien la més mínima generositat -ni que sigui amb l'interessat objectiu de la pacificació total del conflicte i la reconciliació de les parts- a aquest gest rellevant. L'única excepció era El País, i tot i així ho venia com una victòria amb el titular èpic "Els presos d'ETA es rendeixen a la llei". El Mundo, en canvi, recelava i obria amb "Els etarres ofereixen al govern facilitats perquè els alliberi". La Razón, directament, titulava "Insult a les víctimes" i mostrava una foto d'un noi alçant el dit del mig a un autocar de l'Associació de Víctimes del Terrorisme que, carregat de banderes espanyoles, va visitar Eibar. Sí que parlaven de la declaració, en un subtítol, però només per dir-ne "comunicat trampa". Els que escriuran columnes enceses ara són els mateixos que van titllar també de trampa l'alto el foc permanent del gener del 2011. I que, feliçment, es van equivocar.

Al racó de pensar

JOSÉ CASTELLANO

PRESIDENT D'ÁGORA SOCIALISTA. ARTICLE A CRÓNICA GLOBAL

"De manera molt similar al franquisme, a Catalunya s'ha anat constituint una mena de règim [...] en què als que no combreguen amb el consens nacionalista se'ls tracta com a mals catalans"

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 24/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF