FENT CAMÍ

Del camí de la Barra a la torre de la Mola de Tuent

Aquesta atractiva excursió recorre ancestrals camins de muntanya, ara ja totalment abandonats, del terme d’Escorca

Aquesta és una ruta que recorre ancestrals camins de muntanya, ara ja totalment abandonats, caiguts en desús per la construcció de la carretera de la Calobra. La ruta comença precisament en aquesta carretera, pel camí de la Barra fins als Clots Carbons. Des d’aquestes dolines es baixa al coll de Sant Llorenç pel pas d’en Termes. Per completar la ruta cal pujar a la torre de la Mola de Tuent. Ja que la ruta no és circular, abans s’hauran de deixar vehicles al coll de Sant Llorenç.

L’excursió comença en un terreny incòmode, molt brut de vegetació i rost. És aconsellable dur alguna eina per tallar-les. Així com es va avançant pel coster que puja als Clots Carbons, el traçat del camí és més evident. També es poden veure, més amunt, els marges de les llaçades d’aquest espectacular camí.

En superar una gran altitud, molt avall queda el revolt de la carretera, on s’inicia la ruta. La carretera puja cap al Nus de la Corbata i el coll de Cals Reis. Cal deixar de banda el camí de la Barra, que continua cap al porxo Esbucat passant per la possessió dels Colls, per assolir la part alta del coster dels Clots Carbons (593 m).

Aquí és un bon lloc per recuperar forces abans de travessar el primer dels tres Clots Carbons. En el segon clot cal girar per sortir. Se’n surt per la dreta per anar a cercar el pas d’en Termes (598 m). Aquí es veuen unes fites i una fletxa vermella a la sortida del clot. Un tirany continua recte i mena als Binis pel pas de n’Argentó. Encara que el territori és inhòspit, de mala petja i frondosa vegetació, cal caminar per les restes d’un camí que és la continuació del pas d’en Termes. Al fons apareix la torre de la Mola de Tuent, l’objectiu final de la ruta d’avui. Damunt el penyal que hi ha davant, s’aixeca una creu metàl·lica, que naturalment no és una de les que es mencionen a la sentència del 1522, aquelles foren gravades a la roca i aquesta és més moderna. A l’esquerra, més enllà del gran xap format pels torrents del Gorg dels Diners i de l’Al·lot Mort, destaca la gran massa calcària de la Mitjania i la muntanya de Montcaire, la penya de Bini, el pas de Figa, el Queixal, els Tres Xaps, el coll de na Polla i el morro del Forat. Per allà hi ha altres antics camins (el pas del Marge i el camí de la Costera) que permetien als habitants de Tuent sortir de l’aïllament orogràfic, a través del pas del Ruc i el coll de Biniamar.

La vall de la Calobra

El camí volta, esquiva un gran desnivell i es dirigeix cap a la depressió de la vall de la Calobra. La carretera de la Calobra passa per l’estret i per davant el penyal, o Cavall Bernat, i va cap al Racó, on el torrent forma el salt del Racó. Allà també s’hi ubiquen les cases del Racó, una possessió que forma part del llogaret de la Calobra. L’excursió es reprèn cap al pas d’en Termes, el qual es pot trobar devora les parets que es veuen un nivell més avall. La davallada s’inicia a Tuent, a través del pas d’en Termes. El camí baixa per l’esquerra de l’esperó que hi ha a la dreta. També hi ha una davallada -canal d’en Termes- molt més ràpida, que arriba a l’asfalt de la carretera de Tuent (212 m). Per baixar, l’excursionista tardarà 44 minuts, amb un desnivell de 230 metres. Antigament, per baixar a Tuent hi havia un camí de ferradura, engolit ara per la carretera. De seguida s’arriba al coll de Sant Llorenç, des d’on es pot iniciar la pujada a la torre de la Mola de Tuent, on acaba la ruta.

EDICIÓ PAPER 13/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF