Son Espases va atendre 226 parts prematurs el 2015

Aquest 17 de novembre se celebra el Dia mundial del prematur i tant l'hospital de Son Espases com el de Son Llàtzer han organitzat una actes per commemorar-lo

L'UCI Neonatal de l'hospital Son Espases ha organitzat una exposició fotogràfica de nadons prematurs nascuts al centre, on l'any passat s'hi van registrar 226 parts d'aquest tipus, un 12,5% del total de naixements.

Per commemorar el Dia mundial del prematur que se celebra aquest dijous, l'hospital ha organitzat l'exposició dedicada a aquests infants que han nascut abans de completar les 37 setmanes de gestació, ha informat el Servei de Salut de Balears (IB-Salut) en un comunicat, en el qual indica que la prematuritat és un important problema de salut, ja que és la causa principal de mort en els primers cinc anys de vida.

Son Espases és el centre sanitari de referència per a aquesta patologia a les Balears, sobretot en els casos de nounats amb prematuritat extrema.

Habitualment els prematurs es classifiquen en tres grups: els extremadament prematurs, amb menys de 28 setmanes de gestació; els molt prematurs, entre les 28 i 32 setmanes, i els prematurs tardans, amb més de 32 setmanes.

Encara que hi ha avanços tecnològics, els parts prematurs no han disminuït i l' Organització Mundial de la Salut (OMS) estima quinze milions de parts prematurs cada any. En el cas d'Espanya, aquesta xifra no arriba al 10% del total de parts.

També l'hospital Son Llàtzer ha commemorat el Dia mundial de l'infant prematur amb diferents activitats per reconèixer, difondre i garantir els drets del prematur i de la seva família, i col·laborar en la disminució de la prematuritat i de les seves conseqüències.

La doctora Ana Filgueira, del Servei de Pediatria i Neonatología de Son Llàtzer, ha explicat que les complicacions derivades del naixement prematur van superar el 2015 per primera vegada altres causes comunes de mortalitat infantil, per la qual cosa és necessari "adoptar iniciatives globals que ajudin a prevenir i evitar el part prematur".

"Cada vegada sobreviuen més nadons i amb qualitat i condicions de vida millors, però un percentatge gens menyspreable ha de fer front a problemes de salut, tals com la paràlisi cerebral, dèficits visuals i auditius, i dèficits motors i cognitius en un espectre molt variable", ha indicat.

L'hospital ha elaborat un tríptic informatiu, ha regalat als pares el registre de les petjades dels bebès, ha elaborat felicitacions per posar a les incubadores i ha organitzat un taller de portabebès per als professionals del centre, a més d'una xerrada amb una mare per explicar la seva experiència a les mares que tenen un fill ingressat a la Unitat de Neonatologia.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF