Economia 12/08/2021

Yllanes reclama a l'Estat que intervingui sobre el mercat de l'electricitat

El vicepresident de les Illes creu que el preu de la llum és "un escàndol"

2 min
El vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, a la roda de premsa de presentació dels bons pel petit comerç.

PalmaEl preu de l'electricitat continua assolint nivells de rècord a l'Estat cada dia. Fa uns dies es va tornar a batre un altre registre del preu de la llum. De fet, el mes passat es va constatar un tensionament molt important i s'arribà a una mitjana de 93,46 euros/MWh, el cost més alt de la història i un 169,8% per damunt del mateix mes de l'any passat. Yllanes ho ha dit clar, per a ell és un escàndol, i creu que l'Estat hauria d'intervenir sobre el mercat de l'electricitat.

"No ha de ser un comerç, és una necessitat bàsica", explicava Yllanes, a més de fer esment que els preus s'estan enfilant justament quan està arribant una onada de calor molt forta. Per aquest motiu, el vicepresident del Govern, ha defensat que, per a ell, la solució és l'Institut Balear d'Energia, un ens públic comercialitzador d'energia. La proposta ja té els fonaments, però encara no s'ha desenvolupat. Així i tot, ha instat el govern de l'Estat a seguir el camí del Govern illenc i crear un comercialitzador públic d'energia, "per fer front a les grans multinacionals."

El polèmic sistema d'establir el preu

La manera d'establir el preu de la llum a l'Estat és d'allò més complexa i, alhora, polèmica. Cada dia, la Xarxa Elèctrica d'Espanya calcula quanta electricitat necessitarà tot l'Estat per al dia següent. A partir d'aquí, la Xarxa compra l'electricitat a les empreses elèctriques. Això s'anomena "la subhasta", i n'hi ha 24, una per a cada hora del dia. Llavors, segons la necessitat que hi ha per a cada hora, les diferents empreses productores d'electricitat ofereixen la seva a la xarxa elèctrica. No totes les energies són igual de cares; la hidroelèctrica, la nuclear i les renovables són més barates. El que passa és que, sovint, aquestes energies més barates no basten per cobrir les necessitats de tot l'Estat i s'ha de recórrer a l'energia generada amb gas natural, molt més cara perquè ve de fora.

El problema del sistema arriba aquí, perquè per llei tota l'energia s'ha de comprar al preu de la més cara per a aquella hora. Per exemple, si hi ha molta energia comprada per a demà entre les 16  i les 17 h a 15 euros/MWh, però no basta i se n'ha de comprar una mica més a 100 euros/MWh, tota l'energia s'haurà de comprar a 100 euros malgrat que molta d'aquesta tingués un preu de 15 euros. A sobre, les centrals elèctriques hi treuen profit, ja que tot i no fer falta electricitat que provingui del gas, apugen el preu, gairebé arribant als més alts, sabent que hi ha necessitat.

stats