Turisme
Economia 22/02/2023

"Els hotelers hem fet els establiments de qualitat, ara toca a l'Administració fer el mateix amb les infraestructures"

El nou president de les associacions hoteleres d'Alcúdia i Can Picafort, Pablo Riera-Marsà, encara un temporada amb un 60% d'ocupació per Setmana Santa

3 min
Pablo Riera Marsà és el nou president de les associacions d'hoteleres d'Alcúdia i Can Picafort d'ençà del mes d'octubre.

PalmaD'ençà del mes d'octubre Pablo Riera-Marsà (Palma, 1983) presideix les associacions hoteleres d'Alcúdia i Can Picafort, després d'imposar-se a la candidatura de l'exconseller i exbatle Miquel Ramis. Riera-Marsà, en substitució de Jaume Horrach, encara amb il·lusió la seva primera temporada turística i amb el repte "d'establir contactes amb les administracions per millorar les infraestructures i els serveis de les zones turístiques", en clara referència a la vaga de la neteja viària que l'estiu passat afectà Alcúdia. "No ens podem permetre donar una imatge com la de l'estiu passat, amb els carrers del Port d'Alcúdia plens de bosses de fems. Tot i que es va solucionar al cap d'uns dies, no tenim la certesa que això enguany no torni a passar, perquè sabem que l'empresa concessionària encara no té determinats vehicles per fer les seves tasques", comenta el nou president de les entitats hoteleres.

"La planta hotelera d'Alcúdia i Can Picafort –comenta Riera-Marsà, propietari de Uep Hotels– ha fet molts d'esforços per millorar i fer que els seus equipaments siguin de qualitat. Pensam que l'oferta complementària també hauria de fer el mateix i, sobretot, les administracions. El que no pot ser és que nosaltres oferim un entorn de qualitat, però que, quan els turistes posen un peu al carrer, es trobin amb paperes en mal estat o que no serveixen per subjectar les bosses de fems, com succeeix ara mateix en alguns carrers del Port d'Alcúdia".

Segons el representant dels hotelers de la zona nord, "l'Ajuntament d'Alcúdia hauria de condicionar els balnearis de la platja perquè es puguin treure a concessió amb condicions". Assegura que es tracta d'un "servei bàsic" per als turistes, així com "els accessos a l'arena de la platja". Tot i que la majoria de reclamacions que fa Riera-Marsà es dirigeixen a l'Ajuntament d'Alcúdia, també les fa extensives a l'Ajuntament de Santa Margalida. "La temporada passada, per un tema burocràtic, les gandules i els para-sols de la platja de Can Picafort no varen estar instal·lats fins pel mes de juny. Això no hauria de tornar a passar, perquè pel mes de maig, quan comença el ple de la temporada, tots aquests serveis haurien d'estar operatius", manifesta el representant dels hotelers.

Una 60 per cent d'ocupació per Setmana Santa

Pel que fa a les xifres d'ocupació de la Setmana Santa, Riera-Marsà avança que en el cas d'Alcúdia seran d'un 65% i a Can Picafort seran de poc més d'un 50%. "Aquestes xifres ja s'han equiparat a les que hi havia abans de la pandèmia. A Alcúdia, la temporada sempre sol anar un mes per endavant a Can Picafort, tant pel que fa a obertures com a reserves", diu l'hoteler.

"Enguany –comenta el president de les dues associacions hoteleres– pareix que podrem actuar amb més previsió que l'any passat, perquè aquella temporada els turistes arribaren de cop i de manera imprevista. Això va causar que fos molt difícil trobar treballadors, perquè, davant la incertesa, molts havien retornat a la Península. Quan hi contactàrem per dir-los que els avions començaven a arribar, a molts els va ser difícil retornar, a causa de la impossibilitat de trobar lloguers assequibles".

Pel que fa a l'origen dels visitants, l'hoteler manifesta que "a Can Picafort hi continua havent un predomini de turistes alemanys, mentre que a Alcúdia és més diversificat". Quant als provinents d'altres territoris de l'Estat, Riera-Marsà assegura que "és poc significatiu" i que "al cap de la temporada frega un 5%". "Quan més viatgen els espanyols és durant la Setmana Santa i durant quinze dies al mes d'agost. Això és tot, però en el conjunt dels mercats, el seu pes és poc significatiu", comenta l'hoteler, quan falten dues setmanes perquè els primers hotels del Port d'Alcúdia comencin a obrir.

stats