Executius
Economia 17/06/2023

'Succession' a l'imperi de George Soros

L'inversor cedirà a Alex Soros el control de la seva fundació destinada a invertir en causes progressistes de la societat civil

4 min
George Soros : “La del covid-19 és la crisi de la meva vida”

WashingtonEl filantrop George Soros ha decidit cedir el control del seu imperi inversor al seu fill Alex, que amb 37 anys és el segon més jove dels cinc que té. Als 92 anys, Soros és conegut com un dels multimilionaris que més ha invertit en causes progressistes a tot el món i és un blanc habitual de les teories conspiratives antisemites de l'extrema dreta. Per mitjà de la seva fundació, la xarxa Open Society Foundations (OSF), ha donat suport financer a grups de la societat civil relacionats amb la promoció de la justícia, l'educació i la salut pública per valor de 1.500 milions de dòlars anuals.

Alex Soros, que agafarà les regnes d'una societat present en més de 120 països i valorada en 25.000 milions de dòlars, assegura que és "més polític" que el seu pare, malgrat que tots dos pensen de manera "semblant", segons va afirmar en una entrevista al Wall Street Journal diumenge passat. Ara tindrà a càrrec l'imperi filantròpic més conegut del món, fundat pel seu pare fa tres dècades amb els diners que havia fet amb les finances.

OSF va confirmar dilluns que al desembre havia escollit el nou cap de la fundació, que també és el nou president del PAC de Soros –l'eina enfocada a fer donacions en campanya electoral– i l'únic membre de la família al comitè d'inversions de Soros Fund Management, una empresa privada d'inversions.

El nou cap tindrà la difícil missió d'estar a l'altura de la reputació del seu pare, que durant cinc dècades s'ha forjat la imatge de ser un dels inversors de més èxit de la història moderna. Una de les inversions que el van portar a la fama la va patir el Regne Unit: es va embutxacar més de mil milions de dòlars apostant contra la lliura esterlina l'any 1992.

Un imperi filantròpic i polític

Des que va crear la fundació el 1993, George Soros ha aportat més de 32.000 milions de dòlars i ja ha indicat que vol que la seva fortuna vagi en herència a la xarxa d'inversions familiar. Gran part d'aquesta riquesa ha anat destinada a donar suport a la consolidació de la democràcia en desenes de països, així com a un ampli ventall de causes socials i polítiques.

Nascut a Hongria, va viure l'horror de la ocupació nazi durant la Segona Guerra Mundial i la seva família va haver d'amagar la seva identitat jueva per poder sobreviure. Després de la guerra va abandonar el país i va anar-se'n a viure a Londres i després a Nova York, on es va enriquir gràcies a la seva activitat financera.

Després de la caiguda del Mur de Berlín i l'establiment de governs democràtics a l'antic bloc soviètic, va crear la fundació OSF per implicar-s'hi. La fundació ha anat evolucionant i ha inclòs en el seu catàleg d'inversions àmbits com la llibertat d'expressió, la reforma de la justícia penal, els drets de les minories i els refugiats. I el seu fill ha assegurat que vol ampliar aquest suport financer cap a iniciatives com el dret de vot, l'avortament i la igualtat de gènere, en una agenda més centrada en els Estats Units. 

Però les seves inversions no s'han limitat a l'àmbit dels drets i les llibertats civils. Part del seu interès també radica en el fet que és un dels principals donants del Partit Demòcrata als EUA, una posició que el seu fill Alex ja ha assegurat que vol mantenir. Aquest mes va publicar una foto a Twitter amb la vicepresidenta Kamala Harris i va escriure un article d'opinió a la CNN en defensa de les polítiques de Biden contra l'antisemitisme.

Alex Soros va dir en una entrevista al Wall Street Journal que faria campanya per evitar que Donald Trump arribi per segona vegada a la presidència dels EUA. "Per molt que volgués deixar d'aportar diners a la política, mentre l'altre bàndol continuï invertint-hi haurem de fer-ho també", va assegurar sobre el PAC de la seva família, el mecanisme per dirigir fons cap a partits polítics als EUA.

Diana de la ultradreta

Algunes de les causes de la família Soros han irritat la dreta conservadora nord-americana i de tot el món, com la seva lluita contra els prejudicis racials al sistema judicial dels EUA. Algunes de les crítiques que ha rebut George Soros han estat lligades a l'antisemitisme, que predica que els jueus tenen el control del món a l'ombra.

Fruit de la croada ultradretana, la fundació es va veure obligada a traslladar l'any 2018 la seva oficina d'operacions internacionals de la ciutat natal de Soros, Budapest, a Berlín, arran de la pressió rebuda pel primer ministre hongarès, Viktor Orbán. Més recentment, ha estat la diana d'un altre multimilionari, Elon Musk, que el va comparar en un tuit amb Magneto, el malvat de la saga X-Men.

Ara serà Alex Soros qui rebrà, sobretot, els atacs de la ultradreta, majoritàriament organitzada a través de les xarxes socials. La seva elecció ha estat rebuda amb sorpresa en alguns cercles, atès que la imatge que s'ha cultivat el fill del multimilionari era la d'un noi amb una vida social molt activa en festes de l'alta societat, amb famosos, a Canes o els Hamptons, en comptes de la d'un home de finances. Molts consideraven una opció més natural la del seu germà Jonathan, un advocat que va treballar durant molts anys a la fundació. Però amb el pas dels anys, l'Alex s'ha anat implicant més en l'empresa filantròpica del seu pare i ara proclama que està "preparat".

stats