Energia

La subvenció dels 20 cèntims ja es nota: els carburants baixen més d'un 10% l'última setmana

Malgrat tot, serà la Setmana Santa de la història més cara per omplir el dipòsit de combustible

3 min
Una benzinera amb el panell que reflecteix els alts preus.

BarcelonaEl preu dels carburants va baixar més d'un 10% l'última setmana a Espanya, segons les dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea publicat aquest dijous. Segons aquestes dades, que recullen la mitjana de preus a les estacions de servei de tot l'Estat, el preu de la gasolina de 95 octans es va situar en 1,61 euros el litre, un 11,2% menys que els 1,81 euros de la setmana anterior, mentre que el preu del gasoil d'automoció va ser d'1,54 euros el litre, un 10% menys que els 1,83 euros de l'última setmana de març.

Per segona setmana consecutiva el dièsel es va situar a un preu superior al de la gasolina, perquè el preu més alt del gasoil en els mercats internacionals es menja la menor càrrega en impost d'hidrocarburs. Així, sense impostos, el preu del gasoil a Espanya va ser de 0,98 euros el litre, mentre que el preu de la gasolina se situava en 0,86 euros el litre.

El preu dels carburants a Espanya
Preu per litre, dades setmanals

El descens dels preus coincideix amb la mesura adoptada pel govern espanyol de subvencionar amb 20 cèntims el litre de combustible, dels quals l'Estat aporta 15 cèntims i les petrolieres 5 cèntims. Un descompte que ja es reflecteix en els preus dels combustibles, que se situen en el nivell més baix des del mes de febrer. Així, omplir el dipòsit és uns 11 euros més barat que fa una setmana.

No obstant aquest descens en els preus, aquesta serà la Setmana Santa amb els preus dels carburants més alts de la història durant aquest període de vacances, en què s'espera un augment important dels desplaçaments després de dos anys marcats per l'impacte de la pandèmia. De fet, el preu de la gasolina és un 22% superior al de la Setmana Santa de l'any passat i la del 2019 (abans de la pandèmia), mentre que en el cas del gasoil serà un 33% més car que la Setmana Santa passada i un 38% superior al preu de la del 2019. Omplir un dipòsit de 55 litres de gasolina costa ara quasi 89 euros, 16 euros més que l'any passat. En el cas del gasoil, són més de 90 euros el cost d'omplir el dipòsit, uns 25 euros més que fa un any.

La subvenció, rumb als tribunals

La subvenció de 20 cèntims per litre de combustible no ha estat exempta de polèmica. De fet, la gran patronal de les gasolineres, la Confederació Espanyola d'Empresaris d'Estacions de Servei (CEEES), que agrupa uns 4.000 socis, va acordar en assemblea i per unanimitat recórrer judicialment el reial decret llei del govern espanyol que regula el descompte. Aquesta patronal indica que, malgrat compartir l'objectiu del capítol VI de la norma (la reducció de l'impacte que el preu dels carburants té a les famílies i a les empreses), "no pot estar d'acord amb la manera com s'ha dissenyat i executat aquesta mesura".

La patronal considera que les seves peticions de diàleg a l'administració no han estat ateses i, per tant, "no els deixa cap altra sortida que acudir a la justícia". L'associació ha subratllat que les bestretes, "que ja no són tals", no han arribat a tots aquells que han pretès sol·licitar-les i en algunes ocasions "s'han abonat amb errors, moltes vegades clamorosos", i per això la inseguretat jurídica és tal que els empresaris del sector encara no saben de quina manera s'han de fer les liquidacions mensuals de les quantitats venudes durant el període de vigència de la mesura.

El govern espanyol, però, ha tornat a defensar la mesura aquest mateix dijous. La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en una entrevista a Efe, ha assegurat que la mesura "està funcionant amb normalitat" gràcies a l'esforç de l'administració i dels operadors privats del sector. Fins i tot ha indicat que a França, on es va implementar una mesura similar, s'ha tardat molt més a aplicar-la. Per la seva banda, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha dit aquest dijous als periodistes que ja s'han abonat les bestretes a més de 4.050 gasolineres, que són el 90% de les que ho han demanat.

stats