Economia 07/12/2020

Els restauradors atribueixen la prohibició de fumar a les terrasses a la pressió del lobby antitabac

Segons la patronal CAEB, "no hi ha cap evidència científica que avali" aquesta mesura per frenar els contagis de coronavirus

Ara Balears
2 min
Una dona fuma asseguda en una cadira al carrer mentre un home passa passejant per davant seu amb mascareta

PalmaEls restauradors i hostalers de les Balears han carregat contra la prohibició de fumar a les terrasses de bars i restaurants i han assegurat que no cediran davant daquesta mesura. Segons ha manifestat la patronal Restauració CAEB mitjançant un comunicat, es tracta d'una mesura "propiciada pel lobby antitabac" que "ha vingut per quedar-se". "Encara que la seguretat de treballadors i clients és la nostra prioritat principal, no cedirem davant la prohibició de fumar a les terrasses", continua el comunicat, on s'assegura que "no hi ha cap evidència científica que avali aquesta norma" per frenar els contagis de covid-19. "Decisions tan importants, que poden suposar pèrdues milionàries per al sector, s'han de sustentar en estudis concloents que no existeixen avui dia", critica.

CAEB recorda que el sector ha invertit molt per complir la normativa. "Les normes es compleixen, sobretot la distància de seguretat, i no entenem mesures com aquesta", apunten els empresaris, que recorden els "quasi 50.000 bars i restaurants que ja han tancat les portes". Segons les patronals, les mesures s'han pres "sense que s'hagi demostrat que el sector de la restauració és un focus de contagi".

"Ens trobam en una situació de desesperació total mentre l'orgia de la despesa pública continua", afirma CAEB. Segons els empresaris, aquesta sensació ha anat creixent des que s'inicià la crisi sanitària i econòmica a causa de la pandèmia fa deu mesos. Els restauradors i hostalers afirmen que se senten "completament abandonats per l'Administració.

"No sols ho tenim tot en contra, sinó que el sector no té cap ajuda i sí moltes traves", diu el text, que lamenta que no s'hagin complert les promeses de llevar impostos al sector. "Els empresaris han de pagar, malgrat que molts negocis han tancat les portes, avançaments de l'impost de societats, a la vegada que ens crivellen a restriccions que provoquen baixades d'ingressos més grans, com les limitacions d'aforaments o del nombre de comensals per taula", afegeix.

La patronal reclama el compliment de l'IVA superreduït per incentivar el consum i lamenta que els pressupostos de l'Estat no incloguin cap mesura per al sector.

stats