Economia 12/11/2018

Competència i Hisenda vigilaran que els bancs no es coordinin per traspassar l'impost hipotecari al client

La CNMC no permetrà "sota cap concepte" acords entre entitats per repercutir la taxa al consumidor

Ara
2 min
El president de la CNMC, José María Marín Quemada.

BarcelonaLa Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i el govern espanyol vigilaran que els bancs paguin l'impost de les hipoteques i no el repercuteixin sobre els seus clients a través de comissions, interessos més alts o altres conceptes.

El president de la CNMC, José María Marín Quemada, ha assegurat aquest dilluns que no permetrà que el sector bancari adopti conductes coordinades o dugui a terme recomanacions col·lectives per repercutir el cost de l'impost sobre actes jurídics documentats (AJD) sobre els clients.

Marín Quemada també ha garantit "la vigilància i el seguiment" del mercat hipotecari per part de l'organisme que presideix. "No permetrem sota cap concepte que es produeixin conductes coordinades, és a dir, acords entre operadors del mercat o recomanacions col·lectives", ha declarat en una entrevista a Radio Nacional. "Caldrà veure de quina manera adapta cada banc la seva política comercial, si repercutiran en més o menys mesura en els costos o fins i tot si no els traslladen", ha afegit el president de l'organisme regulador de la competència. Marín Quemada també ha recordat que la independència de la comissió és "un valor irrenunciable" i "la manera d'actuar" del seu dia a dia.

Per la seva banda, la secretària d'estat d'Hisenda, Inés María Bardón, ha advertit aquest dilluns que el govern central vigilarà "estretament" que siguin els bancs qui paguin el tribut. "Ens ocuparem que el pagament de l'impost no es tradueixi en clàusules abusives i que no repercuteixi en el preu", ha dit Bardón en una compareixença al Senat. Segons la secretària d'estat, el govern no dubtarà a denunciar els bancs a la CNMC si detecta acords de mercat. "No dubtarem a acudir a la CNMC si fos necessari", ha afegit.

A més, Bardón ha informat que el ministeri d'Economia està treballant en la constitució "urgent" d'una agència que vetlli pels interessos dels consumidors financers davant les clàusules abusives.

A partir d'avui, les entitats financeres han d'abonar l'impost hipotecari en compliment d'un decret llei aprovat la setmana passada pel govern espanyol, després que el Tribunal Suprem canviés la jurisprudència sobre el pagament per fer pagar el banc i posteriorment suspengués la sentència i mantingués el pagament en el client.

Competències de l'Anesfi

D'altra banda, sobre la futura creació de l'Autoritat Nacional d'Estabilitat Financera (Anesfi) anunciada pel ministeri d'Economia i Empresa, el president de la CNMC ha dit que el més important és que en quedin ben definides les competències i que no envaeixi les d'altres ens públics ja existents, com, per exemple, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

stats