Economia 11/01/2019

Rècord en els canvis d’operador de mòbil

MásMóvil es dispara amb prop de 100.000 noves línies, mentre que Vodafone cau en picat

Leandre Ibar
2 min
Rècord en els canvis d’operador de mòbil

BarcelonaLa portabilitat va arribar al seu rècord històric a Espanya al mes d’octubre, quan 707.710 números de telèfon mòbil van canviar d’empresa operadora. Això suposa un increment del 15,6% en comparació amb l’octubre de l’any anterior, segons dades publicades ahir per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

En total, el parc de línies de telefonia mòbil va créixer amb 48.692 números nous, de manera que es va arribar als 53,4 milions de línies a tot l’Estat, un 3% més que un any enrere. Movistar i el grup MásMóvil -que controla Yoigo, PepePhone i altres marques- van augmentar els clients en 60.000 i 98.000 línies, respectivament. A l’altre extrem, Vodafone en va perdre quasi 87.000 i Orange, unes 52.000. Les operadores virtuals, que són les que no tenen una xarxa pròpia, van aconseguir sumar 29.000 línies noves. En total, les tres operadores principals -Movistar, Orange i Vodafone- van acumular el 79,7% de les línies de mòbil en funcionament.

A més, les línies M2M, que són aquelles que funcionen igual que les línies de mòbil però connecten aparells -per exemple alarmes, màquines de vending o vehicles-, van créixer un 17,7% fins als 5,7 milions. El parc de línies mòbils de banda ampla va sumar 33.629 línies noves, un 4,2% més que l’octubre del 2017, i va arribar als 43,8 milions.

Pel que fa als telèfons fixos, la portabilitat també va ser la més alta registrada fins ara. En total, hi va haver 237.147 canvis de contracte. Al mercat de telefonia fixa a l’octubre es va arribar als 19,1 milions de línies, de les quals 8,2 milions van ser de fibra òptica fins a la llar. D’aquestes línies, un 47% corresponen a Movistar, que lidera el sector. De fet, entre els mesos d’octubre del 2017 i el 2018, el parc de línies de fibra òptica va créixer en 2 milions, mentre que les línies de fix amb tecnologia DSL van disminuir en 1,3 milions. Els tres operadors més grans, que són Movistar, Orange -inclosa la seva filial Jazztel- i Vodafone -amb la filial Ono- van controlar el 89,7% de les connexions. Els serveis de telefonia fixa acostumen a anar inclosos amb els paquets de televisió i internet que també ofereixen les operadores, sovint també en combinació amb línies de telefonia mòbil, un fet que augmenta els canvis de companyia dels clients.

Canvis en el mercat

En aquest sentit, l’increment de contractacions de noves línies, tant fixes com mòbils, arriba malgrat els increments de preus dels últims anys. Per exemple, des del 2015, les operadores han augmentat un 48% de mitjana el preu dels paquets convergents, que inclouen telèfon mòbil, internet i televisió per cable.

De fet, les dades demostren els canvis que està patint el sector, i que està obligant alguns operadors a repensar les seves estructures productives i de costos. Dijous Vodafone va anunciar l’obertura d’un procediment d’acomiadament col·lectiu que podria afectar fins a 1.200 treballadors, un 23% dels 5.100 empleats de l’empresa a Espanya. La companyia britànica va justificar els acomiadaments per “contrarestar l’evolució negativa del negoci”, ja que la majoria de noves altes es concentren en els sectors de clients lowcost i medium cost.

LA PORTABILITAT BAT RÈCORDS

707.710

Línies de telefonia mòbil que van canviar d’empresa operadora el mes d’octubre de 2018, el màxim històric registrat mai a Espanya.

stats