Economia 22/07/2020

Les Balears reben 104,5 milions d'euros dels primers 6.000 del fons covid-19 de l'Estat

El govern espanyol destinarà fins a 16.000 milions a totes les comunitats, que no s'hauran de retornar

Ara Balears
2 min
Infermeres de l'hospital Son Espases.

PalmaEl Butlletí Oficial de l'Estat ha publicat aquest dimecres el repartiment definitiu entre les comunitats i ciutats autònomes dels primers 6.000 milions d'euros del fons covid-19 del govern espanyol per fer front la despesa causada per la pandèmia. D'aquesta primera partida de doblers que les autonomies no hauran de tornar a l'Estat, 104.536 milions d'euros són per a les Balears.

El fons estatal arribarà fins als 16.000 milions d'euros, 6.000 milions dels quals s'han de destinar a pagar despeses sanitàries, segons ha informat l'agència Efe. El 35% d'aquesta partida s'ha distribuït segons la població protegida equivalent, un concepte que es fa servir en el sistema de finançament i que s'ajusta al nombre d'habitants tenint en compte la despesa sanitària en funció dels grups d'edat. El 30% s'ha distribuït en funció dels ingressos que hi ha a l'UCI, el 25% pel nombre d'hospitalitzats i el 10% segons el nombre de proves PCR que s'han fet a cada regió. Segons detalla l'ordre ministerial, l'entrega d'aquest import es farà efectiva abans que s'acabi el mes de juliol.

Tres trams més

Aquests 6.000 milions d'euros corresponen al fons de 16.000 milions d'euros que va anunciar el govern espanyol al maig amb l'objectiu que les comunitats autònomes disposassin de més recursos per fer front a la crisi del coronavirus. De fet, es tracta de la transferència de doblers més gran que l'Estat ha fet a les autonomies i que no hauran de retornar.

La resta de trams s'ingressarà a partir de la tardor. El segon tram, de 3.000 milions, s'abonarà al novembre. El tercer, associat a l'educació, de 2.000 milions d'euros, es transferirà amb l'inici del curs escolar. I, finalment, el quart, de 5.000 milions d'euros, s'abonarà el desembre per compensar la caiguda d'ingressos tributaris.

stats