Economia 12/06/2019

Sis de cada deu empreses incompleixen el registre horari

Una enquesta del sindicat UGT denuncia que un 64% se salten la normativa

Elisabet Escriche
2 min
Quatre de cada deu empreses incompleix el registre horari

BarcelonaEl 64% de les empreses està incomplint l'obligatorietat del registre horari que va entrar en vigor just fa un mes, segons una enquesta duta a terme per la UGT a 350 delegats sindicals. L'enquesta conclou que el 37% de les empreses no tenen registre mentre que en un 28% més només l'apliquen a una part de la plantilla. Segons el mateix estudi només un 18% de les empreses compleixen la normativa i l'altre 22% ja registraven l'horari abans de l'obligatorietat.

El sindicat ha denunciat que encara hi hagi tantes empreses incomplint la normativa tenint en compte que el govern central la va aprovar dos mesos abans de la seva entrada en vigor. Alhora ha criticat que les sancions per incompliment són "mínimes" –poden anar dels 626 euros fins als 6.250– i això fa que hi hagi empreses que directament prefereixin córrer el risc de ser sancionades a aplicar el registre.

El 44% de les hores extres no es paguen

El sindicat ha explicat que durant l'any passat a Catalunya es van fer més de 77 milions d'hores extres, de les quals el 44% (gairebé 34 milions) no es van pagar, segons dades de l'INE. Això vol dir que l'Estat va deixar de recaptar més de 167 milions d'euros. "Si totes aquests hores extres es traslladessin a jornades completes, s'haurien pogut crear més de 44.200 llocs de treball", ha explicat Núria Gilgado, secretària de política sindical de la

El sindicat també ha deixat clar que la normativa en cap cas preveu que s'hagin de registrar les pauses o interrupcions laborals, com parar per fumar o anar al lavabo. "Diu que el que s'ha de registrar és l'inici i final de la jornada", ha deixat clar Gilgado.

La UGT ha lamentat la falta d'inspectors de treball que hi ha (un per cada 1.600 empreses) per controlar que s'està complint amb la normativa. "Això fa que en molts casos l'única sortida dels treballadors sigui posar una denúncia". De moment, però, el sindicat no n'ha gestionat cap.

stats