Preus
Economia 12/08/2022

Els preus cauen un 0,1% el darrer mes, però encara són un 10,3% més alts que l'any passat

L'augment interanual illenc està per sota de la mitjana estatal

ARA Balears
2 min
Mercadona és la cadena de supermercats líder, seguida de Carrefour, Dia, Eroski i Lidl.

PalmaL'Índex de Preus de Consum ha descendit un 0,1% el mes de juliol en comparació amb el juny, però encara són un 10,3% més alts que els que es registraren el mateix mes de l'any passat. L'Institut Nacional d'Estadística ha detallat que, tot i la caiguda registrada aquest darrer mes, durant el 2022 l'IPC ha augmentat un 5,8%.

Segons les estadístiques de l'INE, a les Balears, tots els sectors econòmics, excepte les comunicacions (-2,1%), han pujat els índexs respecte de l'any passat. Entre els increments, destaquen els registrats en el sector immobiliari (20,3%), en el transport (15,6%) i en els aliments i begudes no alcohòliques (11,8%%). A més, s'han registrat pujades en els preus de les begudes alcohòliques i el tabac (4,3%) i l'oci i la cultura (3,6%).

D'altra banda, el preu d'hotels, cafès i restaurants ha augmentat un 10,7% a les Illes en els darrers 12 mesos, i el sector de la roba i el calçat ha registrat una pujada del 4,1%. Tot i això, l'increment interanual registrat aquest mes de juliol se situa per sota de la mitjana estatal.

Pel que fa al conjunt de l'Estat, la inflació a Espanya es va disparar fins al 10,8% al juliol en comparació amb les dades de l'any passat, tal com va avançar l'Institut Nacional d'Estadística el 29 de juliol i ha confirmat avui . Són sis dècimes per sobre de la inflació registrada el mes anterior i la més elevada des del setembre del 1984.

Segons l'INE, l'escalada de l'IPC interanual fins al 10,8% al juliol es deu, principalment, a la pujada del preu dels habitatges –fins al 23% a causa del preu de l'electricitat–, la roba i el calçat –amb un variació anual del 5,0%– i els aliments i begudes no alcohòliques, que situen la seva taxa en el 13,5%, la més alta des del començament de la sèrie, el gener del 1994.

stats