El Premi d’Economia Rei Joan Carles retira el nom del monarca

Es passarà a dir Rei d’Espanya i es tornarà a convocar aquest any

2 min
Imatge de l'última entrega del Premi Rei Joan Carles, el 2018, amb el monarca i l'economista Carmen Reinhart al mig. A l'esquerra, el governador del Banc d'Espanya. I a la dreta, Javier Celma Mendoza.

El nom del rei emèrit ha estat retirat dels premis econòmics que sempre han dut el seu nom. Segons ha pogut saber l’ARA, finalment els organitzadors del Premi d’Economia Rei Joan Carles han decidit mantenir aquest reconeixement, però han optat per introduir-hi un canvi que és més que cosmètic: el nom del monarca, ara resident als Emirats Àrabs Units, desapareixerà. Ara es dirà, simplement, Premi Rei d’Espanya.

És el premi d’economia més important que es lliura a Espanya. Es va instaurar fa més de tres dècades i, des d’aleshores, s’ha lliurat cada dos anys amb una dotació que actualment és de 72.000 euros. El 2020 s’hauria d’haver lliurat també, però la caiguda en desgràcia de Joan Carles pels casos de presumpta corrupció i la seva sortida d’Espanya van aconsellar ajornar-lo una temporada. Ara, finalment, els organitzadors han engegat els tràmits per convocar-lo aquest 2021 amb el nou nom, després de la incomoditat generada pels escàndols de l’exmonarca.

El premi és el resultat d’una curiosa combinació de tres actors: la Casa del Rei, el Banc d’Espanya i la Fundación José Celma Prieto, un empresari tortosí que va ser qui el va idear. El Banc d’Espanya hi aporta el prestigi: el governador presideix el jurat i en selecciona els membres del jurat. La Casa del Rei posa el nom al premi, que sempre lliura el monarca (fins al 2018, l’última edició, qui el donava era Joan Carles I, tot i que ja havia deixat la corona). Finalment, la Fundación José Celma Prieto hi aporta els 72.000 euros que es donen al guanyador.

Resulta que el tortosí José Celma Prieto va morir el març del 2020, però l’ajornament de l’any passat no hi va tenir res a veure, perquè el 2018 Celma Prieto ja ni va poder assistir al lliurament perquè estava molt delicat de salut. Va morir als 95 anys.

La història del premi

¿Per què una fundació privada com aquesta, sense cap activitat destacada, va decidir lliurar un premi biennal d’economia amb una dotació de 72.000 euros? Les persones que en coneixen la gestació expliquen que era una manera que José Celma Prieto va idear per tenir una bona relació amb la Casa del Rei. Aquest empresari dedicat al món assegurador (va ser propietari de l’asseguradora Metrópolis) ja havia patrocinat altres premis en el passat. A la dècada dels 70, per exemple, era qui posava els diners per al guanyador dels premis Ejército dedicats a reconèixer la millor música militar. La fundació ara és presidida pel seu fill, Javier Celma Mendoza.

Xavier Sala i Martín va rebre el Premi d'Economia Rei Joan Carles el 2004.

Entre els disset guanyadors del Premi Rei Joan Carles que hi va haver entre el 1986 i el 2018 apareixen uns quants catalans, com Andreu Mas-Colell i Xavier Sala i Martín. L’última que va ser distingida va ser la nord-americana Carmen Reinhart, famosa per haver defensat la necessitat que els països tinguin un deute públic baix. Segons aquesta economista, els països amb un deute públic elevat acaben registrant un creixement econòmic més baix a llarg termini.

stats