Economia 19/11/2019

Pimem demana l'eliminació del control horari als treballadors de les Illes

Segons la federació, aquest sistema perjudica els treballadors i els empresaris

Ara Balears
2 min
Controlar els horaris dels empleats serà obligatori per evitar hores extres no remunerades.

PalmaLa federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (Pimem) ha manifestat disconformitat amb el control de la jornada laboral, que assegura que està fomentant la desocupació i precaritzant econòmicament els treballadors perquè redueix les hores extres. Pimem ha advertit que el sistema de control horari "no està aportant els beneficis socials esperats pel govern", per la qual cosa ha demanat que s'elimini i que s'elabori una nova normativa, adaptada a les particularitats del mercat laboral de cada comunitat autònoma.

El president de Pimem, Jordi Mora, assegura que, segons la informació que faciliten els socis, "on abans tenien deu treballadors ben pagats, ara en tenen tretze amb un sou inferior perquè treballen menys hores, i això provoca el descontentament de treballadors i empresaris". Segons Mora, el resguard del registre de la jornada laboral està suposant una sobrecàrrega administrativa per als empresaris, "que veuen que han de destinar una sèrie dels seus ingressos a sufragar aquest nou cost afegit". Mora considera que el control horari sembla que és més "una eina recaptatòria" que un "instrument de suport per als empresaris i els treballadors".

A més, ha alertat que la normativa perjudica les famílies per l'augment del cost de la vida i de l'habitatge a les Balears, ja que "està reduint les hores extres i, per tant, el salari del treballador, de manera que precaritza els salaris". "Cal no oblidar que els salaris no augmenten a la velocitat que ho realitzen altres variants econòmiques", ha afegit.

Sobre l'objectiu del Govern de generar més llocs de feina repartint les hores extres en més llocs d'ocupació, Pimem creu que "pot funcionar en altres comunitats i territoris, però que no tindrà el mateix efecte a les Balears". "No està funcionant perquè el mercat laboral de les Illes és diferent de la resta de comunitats i aquest tipus de normatives han de tenir en compte les circumstàncies de cada comunitat autònoma i de cada sector; en concret, l'elevat cost de la vida a les Balears", hi ha insistit Mora.

El comitè executiu ha reiterat la reclamació d'eliminar el control de la jornada laboral per a pime i autònoms "fins a aclarir un nou sistema que sigui efectiu per a treballadors i empresaris, mitjançant una normativa que ofereixi seguretat tant a uns com als altres". La patronal demana, a més, "regulacions diferents en funció de la realitat laboral de cada comunitat autònoma".

stats