Economia 05/04/2022

El Parlament balear reclama a l'Estat una rebaixa de l'impost d'hidrocarburs

La Cambra aprova també demanar l'ampliació del bo social tèrmic

ARA Balears
2 min
El portaveu parlamentari del PP, Antoni Costa

PalmaEl ple del Parlament de les Balears ha aprovat aquest dimarts la meitat d'una bateria de mesures incloses en una proposició no de llei (PNL) del PP per pal·liar els efectes de la inflació, segons informa Europa Press. Entre elles, la petició de la rebaixa de l'impost especial d'hidrocarburs i l'ampliació del bo social tèrmic. El portaveu parlamentari popular, Antoni Costa, ha defensat la iniciativa i ha justificat la proposta davant la "insuficiència" de les mesures dels plans estatal i autonòmic per fer font als efectes econòmics de la invasió russa d'Ucraïna.

Costa ha admès, davant les crítiques d'alguns grups de la Cambra, que es tracta de mesures a curt termini, tot i que ha argumentat que solucionar el problema real de la inflació "és una qüestió que s'haurà d'abordar a mitjà i llarg termini". El portaveu popular ha reconegut també que una part de les seves propostes ja estan incloses en els plans de resposta tant del govern estatal com de l'autonòmic, per la qual cosa ha expressat satisfacció. Així i tot, ha lamentat que aquests plans de xoc no hagin inclòs accions encaminades a les rebaixes impositives.

D'aquesta manera, el Parlament ha donat el vistiplau a reclamar al govern estatal una rebaixa de l'impost d'hidrocarburs de manera provisional i davant l'actual escenari de l'increment de preus. També ha tirat endavant la proposta d'ampliar el bo social tèrmic tant en les quanties com en el nombre de beneficiaris, per combatre la pobresa energètica.

Igualment, la majoria dels partits amb representació han donat suport a reclamar a l'Estat que no es dugui a terme l'harmonització fiscal, urgir a l'aprovació del règim fiscal per a les Balears i suspendre temporalment els límits de la regla de mínims. D'altra banda, no han tirat endavant, entre altres propostes, la petició d'un IVA superreduït per a la llum, calefacció i gas natural, ni tampoc una baixada generalitzada d'impostos autonòmics ni del tram autonòmic de l'IRPF per compensar la falta de renda de les famílies.

En aquest sentit, els grups que donen suport al Govern han criticat el "populisme fiscal" de les propostes d'abaixar impostos sense concretar on s'aplicarien les retallades. "Abaixar impostos no ho arregla tot", ha criticat el diputat socialista, Jordi Marí. La representant d'Unides Podem, Antònia Martín, ha recordat que la protecció dels treballadors, la sanitat i l'educació s'alimenten de diners públics.

stats