Accés a l'habitatge
Economia 19/02/2024

L'odissea de comprar tot sol un pis a les Balears: 30 anys pagant més del 60% del salari

Un estudi de la immobiliària Solvia retrata la impossibilitat de complir amb els paràmetres del Banc d'Espanya, que recomana no dedicar més del 30% a l'adquisició d'habitatge

2 min
Eivissa

PalmaEl preu de l'habitatge a les Balears, amb el metre quadrat a 3.496 € –dades del Col·legi de Registradors corresponents al quart trimestre de 2023–, fa que les Illes siguin dels pitjors llocs de l'Estat per adquirir un habitatge i, sobretot, si qui ho fa només disposa d'un salari. Els experts de la immobiliària Solvia han fet una radiografia de l'esforç que han de suportar les famílies amb un sol membre que disposi d'ingressos estables a l'hora d'adquirir un pis o casa. I el percentatge escarrufa: més del 60% dels ingressos mensuals.

Si una persona que no té parella, o que en té, però sense ingressos, assumeix de manera individual el crèdit hipotecari d'un habitatge de 90 metres quadrats a les Balears, s'haurà de preparar per pagar 1.100 euros mensuals durant 30 anys si té un salari de 1.800 euros nets. Es tracta, segons els càlculs de la immobiliària, d'una quantitat que supera el 60% dels ingressos mensuals, prop del doble dels 632 euros que hauria de costar-li la quota de la hipoteca.

"Segons el Banc d'Espanya, les quotes hipotecàries no haurien de superar més del 30-35% dels ingressos. Tenint en compte que el salari mitjà brut mensual a les Balears és, tal com recull l'INE, de 2.312 €, és a dir, uns 1.806 € nets al mes, la quota de la hipoteca d'un habitatge no hauria de ser superior a 632 € al mes. Una xifra que, tot i això, s'ha tornat poc realista per l'elevat preu de les propietats", asseguren els especialistes de Solvia.

Balears, amb un 61% del salari dedicat al pagament de l'habitatge, és la comunitat on resulta més costa amunt comprar una casa. La segueixen, segons les dades de la immobiliària, la Comunitat de Madrid (56%), les Illes Canàries (48%), el País Basc (47%) i Catalunya (44%), essent totes elles les comunitats menys assequibles per comprar en solitari un immoble en propietat.

En canvi, les diferències amb les comunitats amb preus més baixos són molt significatives. L'anàlisi realitzada per comunitats, amb els salaris i preus mitjans corresponents a cada zona, revela que Extremadura i Castella - la Manxa són les comunitats on seria més factible comprar aquest habitatge tipus de 90 m2, en haver de destinar a la hipoteca una mitjana de només un 16% i un 18% dels ingressos respectivament. Els segueixen Castella i Lleó (22%), Múrcia (24%), La Rioja (25%), Principat d'Astúries (25%), Galícia (28%).

Major esforç en família

Per descomptat, carregar individualment amb una hipoteca és un sobreesforç extrem, però les xifres de fer-ho en parella tampoc són especialment encisadores en el cas de les Balears, que lògicament també és el pitjor lloc de l'Estat per adquirir un pis o casa entre dos. De fet, segons els càlculs recentment publicats per Idealista les famílies de les Balears hi han de destinar el 45% dels ingressos familiars, d'acord amb les xifres del desembre del 2023. Aquest percentatge ha augmentat 12 punts en un any. Per darrere de les Illes s'hi situen Màlaga, on s'hi destina un 43% dels ingressos familiars, i Santa Cruz de Tenerife, amb un 35%.

stats