Economia 30/03/2023

No es podrà construir habitatge assequible a les Illes fins d'aquí a tres anys, segons els promotors

L'associació Proinba ha carregat durament contra el Govern i titlla de "cortina de fum" la voluntat de prohibir la compra d'immobles als no residents

2 min
Habitatges de Palma.

Palma"Com a mínim" fins d'aquí a tres anys a les Balears no es podrà construir habitatge a preu assequible. Aquesta ha estat la principal conclusió que ha exposat aquest dijous l'Associació Professional de Promotors Immobiliaris de les Balears (Proinba), que afegit també que, "si les coses continuen en aquesta línia", es podria allargar fins als dotze anys per la falta de sòl urbanitzable, l'increment dels costos i el retard de les llicències. Davant això, Proinba reclama que es pugui construir en altura per abordar "el gravíssim problema" de la falta d'habitatge a les Illes.

Proinba ha carregat contra el Govern de manera contundent, amb una predicció "molt negativa" per al mercat de l'habitatge de residents. "No s'observa, encara en any preelectoral cap acció decidida de les administracions públiques i els partits amb poder de decisió per revertir aquesta situació", han expressat en un comunicat. A banda de les problemàtiques exposades anteriorment, també posen en relleu "el retard" en l'aprovació dels plans urbanístics de Palma i Calvià. "S'ha de planificar a llarg termini i actuar amb contundència", han explicat, ja que es produeix "la paradoxa" que dues persones amb un salari mitjà "no arriben a complir les condicions mínimes per accedir a una hipoteca".

Els no residents

Dues de les reivindicacions del Pacte per tractar la problemàtica de l'habitatge són limitar el preu del lloguer –que depèn de la llei estatal– i limitar la compra d'habitatges als no residents –que requereix l'autorització del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Els promotors consideren que aquestes mesures són "cortines de fum" llançades pel Govern sense base jurídica ni possibilitat d'aplicar-les actualment. "Aquestes notícies cerquen traspassar la responsabilitat del fracàs de vuit anys de mala política d'habitatge, sobretot des de la pandèmia, que ve a encarir artificialment el preu del sòl", incideixen.

stats