Economia 27/11/2018

Multa de 30.000 euros a Borrell per una infracció molt greu en la venda d'accions d'Abengoa

La CNMV considera que va vendre accions amb l'ús d'informació privilegiada

Ara
2 min
El ministre d’Afers Estrangers, Josep Borrell, al Congrés.

BarcelonaLa Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha imposat una multa de 30.000 euros al ministre d'Exteriors, Josep Borrell, per una "infracció molt greu" per la venda d'accions d'Abengoa, una empresa de la qual va ser conseller, fent ús d'informació privilegiada.

El 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE) publica aquest dimarts la resolució de la CNMV, que és ferma en la via administrativa, en la qual s'imposa la multa al ministre "per la comissió d'una infracció molt greu" de la llei del mercat de valors.

La resolució concreta que la sanció és "per la venda a compte d'un tercer de 10.000 accions d'Abengoa SA per un import de 9.030 euros, el 24 de novembre del 2015, disposant d'informació privilegiada sobre aquest emissor", ja que Borrell era membre del consell d'administració d'aquesta empresa, que va patir una dura crisi econòmica.

Segons va explicar el regulador quan va obrir l'expedient, Borrell va ordenar a una persona del seu entorn que vengués accions de la multinacional espanyola per valor de 9.030 euros. De fet, el mateix Borrell va confirmar al Congrés de Diputats que es tractava "d'una cartera de valors d'un familiar que administrava ell".

La CNMV, en l'expedient, apuntava que Borrell "coneixia informació rellevant que encara no havia sigut publicada". Com que la sanció ha esgotat la via administrativa, Borrell podria recórrer ara a la via contenciosa, és a dir, als tribunals.

Josep Borrell ja va ser imputat per un tribunal de l'Audiència Nacional l'any 2016 per la fallida d'Abengoa. El també expresident del Parlament Europeu, juntament amb exmembres del consell d'administració d'Abengoa i Deloitte, va ser acusat de delictes societaris en què s'havia falsejat documentació comptable i informació financera.

La justícia, però, va decidir finalment no citar Borrell com a investigat per la seva gestió a l'empresa. L'Audiència va optar per centrar la investigació en Felipe Benjumea, expresident de l'empresa, i Manuel Sánchez Ortega, exconseller delegat.

La companyia d'energies renovables, que va arribar a un endeutament de 25.000 milions d'euros, va poder evitar el concurs de creditors després que un jutjat mercantil de Sevilla aprovés el seu pla de rescat. L'empresa va estar a punt d'abocar-se a la suspensió de pagaments més gran de la història d'Espanya després que diversos informes dubtessin de la seva viabilitat.

stats