Sindicats
Economia 04/01/2023

Mor Nicolás Redondo, històric líder de la UGT

L'ex secretari general del sindicat va apartar-se del partit socialista després del referèndum d'entrada a l'OTAN

Pol Casaponsa Sarabia
2 min
L'exsecretari general de la UGT Nicolás Redondo

BarcelonaNicolás Redondo, l'històric líder sindical i ex secretari general de la UGT, ha mort aquest dimarts als 95 anys. Nascut a Barakaldo el 1927, va començar a treballar com a obrer metal·lúrgic l'any 1945, moment en què es va afiliar al PSOE i a la UGT. Durant la dictadura franquista Redondo va arribar a ser detingut fins a catorze vegades per la seva activitat política i sindical, recorda Efe. De fet, l'any 1971, encara sota el règim de Franco, va ser escollit secretari polític de la UGT, càrrec predecessor de l'actual secretari general, que també va exercir durant gairebé vint anys, des del 1976 fins al 1994.

Paral·lelament a la seva trajectòria com a líder sindical, Redondo també es va implicar directament en política. L'històric secretari general va ser diputat al Congrés de Diputats durant deu anys (1977-1987). Aquesta etapa, però, va acabar després que la relació entre Redondo i Felipe González s'anés deteriorant per la postura que el partit socialista va adoptar en l'entrada d'Espanya a l'OTAN. "No podem defensar un criteri com a sindicat i un altre com a grup parlamentari", va assegurar quan va presentar la renúncia a l'escó l'octubre del 1987.

A partir de la seva sortida del partit, Redondo va començar a mantenir una postura molt dura i crítica amb el PSOE. De fet, els anys següents la UGT va mostrar-se molt crítica amb les polítiques econòmiques del govern espanyol, que estaven liderades pel llavors ministre d'Economia i Hisenda Carlos Solchaga. Aquest enfrontament entre el sindicat i el PSOE va acabar amb la convocatòria d'una vaga general el 14 de desembre de 1988. Posteriorment, els anys 1992 i 1994, Redondo encara va convocar dues vagues generals més com a secretari general.

"Va ser un home compromès, coherent i valent", ha assegurat l'actual secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, al seu compte de Twitter, que ha afegit que va ser una "figura clau en l'antifranquisme, la Transició i la democràcia". Redondo va deixar el càrrec l'any 1994, quan va donar pas a Cándido Méndez. Durant el seu últim any com a secretari general, però, va viure un escàndol per la gestió econòmica de la cooperativa d'habitatges PSV, en la qual el sindicat tenia una participació del 47%. La UGT va reconèixer un "dèficit econòmic" d'uns 14.000 milions de pessetes.

stats