Economia
Economia 17/07/2023

Maria Frontera: "A les Balears, tots els que tenen ganes de treballar tenen feina"

Els hotelers preveuen una ocupació del 90% al juliol, tot i que estan pendents de l'efecte de la vaga convocada a l'aeroport britànic de Gatwick

3 min
La presidenta de la FEHM, Maria Frontera.

PalmaLa presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), Maria Frontera, ha fet balanç de la temporada i ha assegurat aquest dilluns en roda de premsa que a les Balears, avui dia, "tots els que tenen ganes de treballar, tenen feina". Frontera s'ha referit al fet que el sector dels serveis registra un atur aproximat del 70% a pesar que el sector continua demandant treballadors, ha assegurat. La presidenta de la FEHM ha admès que no està sent suficient amb formar els treballadors i que el sector està contractant personal sense qualificar per equilibrar l'oferta.

Frontera ha explicat que el juny Mallorca va registrar una ocupació del 82%, uns tres punts per sota de la del mateix mes de l'any passat. Un fet que es deu, especialment les últimes setmanes, a les vagues i la climatologia adversa.

En relació amb aquest descens de l'ocupació, Maria Frontera li ha restat importància si augmenta la despesa dels turistes, si augmenta l'ocupació en temporada baixa o els establiments hotelers dediquen part de la seva oferta a acollir treballadors. "Cal estar atents a aquests canvis i veure cap a on ens duen", ha assenyalat. També ha advertit que Europa està ara "tenint molt bon temps", un fet que resta la necessitat dels europeus de partir de viatge.

Els hotelers preveuen una ocupació del 90% per al juliol

Els hotelers preveuen al juliol una ocupació del 90%, encara que ho fan pendents de l'efecte d'una vaga a l'aeroport britànic de Gatwick, a la qual estan convocats un miler de treballadors. En la mateixa roda de premsa, la presidenta de la FEHM, Maria Frontera, ha indicat que aquestes aturades, previstes a partir del 28 de juliol, podrien afectar, a la baixa, les xifres definitives d'ocupació d'aquest mes.

Quant al setembre, la FEHM preveu que serà "un bon mes", amb una estimació d'ocupació del 55%. En aquest sentit, ha ressaltat que tant la pretemporada alta com la resta de mesos "es van consolidant".

Frontera ha explicat que la touroperació continua sent important i representa fins a un 56% en alguns mesos i suposa, a més, estades més llargues que les contractacions directes. Sobre els preus, la presidenta de la FEHM ha assenyalat que segueixen una trajectòria a l'alça a causa dels increments dels costos. Així, ha explicat que "no s'està jugant amb els preus per atreure més volum, sinó que s'està mantenint un preu adaptat a la demanda".

El nombre d'hotels de luxe s'ha més que duplicat en els darrers anys

La presidenta de la FEHM ha explicat, d'altra banda, algunes dades referides a la transformació de la planta hotelera. D'aquesta manera, ha concretat, en els últims anys s'ha més que duplicat el nombre d'hotels de quatre i cinc estrelles, que representen ara el 60% de la planta.

Aquesta transformació, ha explicat, afectarà també, encara que a menor ritme, la restauració i el comerç, que també creixen en qualitat. "Això ajuda a apujar la categoria dels clients i de la despesa, però necessitam que la gestió sigui impecable", ha afegit.

Per millorar la formació dels treballadors, Maria Frontera ha explicat que la patronal s'ha acollit, en col·laboració amb Schoolers, a una convocatòria del Ministeri d'Educació per fer fins a 12.000 formacions de treballadors en 11 especialitats valorades en tres milions d'euros. Segons ha explicat, ja s'hi han sumat mig centenar d'empreses i les especialitats més demandades són idiomes, lideratge i sostenibilitat.

D'altra banda, Frontera ha demanat que l'Impost de Turisme Sostenible (ITS) sigui, a més de finalista, "coherent amb la transformació a la qual s'aspira", alhora que ha assenyalat la importància que el client tingui tota la informació sobre a què es destinen aquests recursos. Així, ha instat les administracions públiques a millorar la presa de decisions dels projectes a què es destina l'ITS.

stats