Doblers
Economia 22/11/2023

Magaluf, Platja de Palma, Eivissa i Sant Antoni, els paradisos dels doblers en efectiu

Una anàlisi independent retrata la concentració a les zones massificades dels 500 caixers de l'entitat multinacional Euronet ATM a les Balears

2 min
Un caixer ATM en un quiosc

PalmaPalmanova-Magaluf, la Platja de Palma, Sant Antoni de Portmany i Platja d'en Bossa concentren la major densitat de moviment de doblers en efectiu que manegen els estrangers. Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat l'emprenedor holandès Peter Fabor, qui ha ubicat sobre el mapa tots els caixers del principal operador independent, Euronet ATM, que són els que majoritàriament fan servir els turistes quan viatgen per Europa. L'ARA Balears ha reproduït l'exercici fet per Fabor i ha pogut geolocalitzar els més de 500 caixers que té aquesta multinacional de serveis de pagament a les Balears, i el resultat no pot ser més clar: les zones amb més quantitat de places hoteleres i amb un perfil molt clar de sol i platja concentren aquest tipus d'instal·lacions.

A més de retratar les zones més massificades de cada destinació turística, aquesta anàlisi permet treure conclusions sobre la vigència de l'ús de doblers en efectiu, en un moment en què el pagament per mitjans electrònics com targetes o directament amb el mòbil sembla imposar-se. "Hi ha negocis que diuen que no accepten targetes, només efectiu, i que indiquen als turistes que allà devora hi ha un ATM. Després, quan un estranger hi treu doblers, les comissions són altíssimes", denuncia Peter Fabor en una publicació que s'ha fet viral a les xarxes socials.

Mapa de concentració de caixers ATM

El Port d'Alcúdia, la costa de Llevant mallorquina i Santa Eulària, a Eivissa, també són zones amb importants concentracions d'aquests dispositius que l'empresa Euronet distribueix en funció de les necessitats d'efectiu i d'una estratègia d'expansió sempre vinculada a les zones que es consideren 'd'alt trànsit'. La companyia té més de 3.500 caixers distribuïts a tot Espanya i 50.000 a tot el món, i arriba a acords amb diferents entitats perquè els clients puguin treure doblers, però quan detecta una targeta d'un país en un territori estranger cobra més comissió pels doblers. "Pots perdre fins a un 15% del valor dels teus doblers", assegura aquest activista, i per això ha encetat la campanya de denúncia mitjançant les xarxes socials.

El fet és que és significativa la quantitat de negocis que es troben en una zona turística massificada que no accepten pagaments electrònics, com tampoc no l'accepta tota la venda ambulant, els quiosquets nocturns, serveis diversos com massatges i altres activitats que requereixen de doblers en efectiu. Per aquest motiu, la ubicació dels caixers ATM es correspon estrictament amb les zones amb més capacitat turística.

Els titulars de les targetes Euro 6000 tenen un acord preferencial amb la xarxa d'Euronet, i poden retirar doblers en millors condicions, segons un acord signat fa poc més d'un any i mig.

Desertització bancària

Aquesta altíssima concentració de caixers automàtics a les zones turístiques contrasta amb el procés de desertització bancària que estan patint algunes localitats de les Balears, principalment de zones d'interior, on fins i tot han desaparegut les entitats bancàries i en alguns casos l'únic que queda precisament és un caixer, sense opcions de fer operacions d'oficina. I en molts casos, només queda un caixer d'una sola entitat sense que sigui possible accedir a efectiu sense pagar comissions.

stats