Economia 13/01/2022

L'obra nova a Mallorca creix un 18% i torna als nivells prepandèmia

Palma, Calvià, Llucmajor i Santanyí són els municipis on s'ha construït més habitatge el 2021

2 min
Un edifici en construcció.

El Col·legi Oficial d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca (COAAT) reconeix que el seu sector és privilegiat i no només no ha notat els efectes de la pandèmia, sinó que ha augmentat en demanda. Així, l'obra nova a Mallorca va créixer un 18,1% el 2021 respecte de l'any anterior, la majoria en projectes d'habitatge unifamiliar de luxe destinat al mercat estranger. Igualment, es varen construir 1.589 habitatges plurifamiliars, la majoria promoguts per l'IMAS, segons ha informat el president de COAAT, Luis Alfonso de León Piñeiro, en una roda de premsa.

En total, es compten 2.771 habitatges nous a l'illa, la majoria a Palma, Calvià, Llucmajor i Santanyí. En concret, a Santanyí s'ha disparat la construcció de grans habitatges de luxe en els darrers mesos. El secretari tècnic de COAAT ha recordat que fer una obra nova a Mallorca no baixa dels 500.000 euros, la qual cosa suposa una diferència de fins al 50% més car que en altres indrets de l'Estat. Per tant, això fa que la majoria de clients siguin estrangers o persones que ja tenen una parcel·la on construir-hi.

En contrapartida, Palma és allà on es concentren els nous habitatges plurifamiliars, la majoria impulsats per l'IMAS, exceptuant les construccions de luxe situades en zones com el polígon de Llevant.

Per contrarestar l'augment del preu de l'habitatge i de l'obra nova, els professionals han confirmat que el boom de la reforma s'allargarà durant els cinc anys vinents. D'aquesta manera, els ciutadans es conformen a rehabilitar el lloc on viuen, en moltes ocasions afavorits per la millora per fer els tràmits dels permisos d'obra nova per part de l'administració i les subvencions que arriben des d'Europa per apostar per la sostenibilitat.

Tot i això, les xifres a l'alça no es mantenen pel que fa a construcció d'hotels, que es redueixen i, de fet, són inexistents el 2021. Igual que els ciutadans corrents, els hotelers aposten per la reforma dels complexos. En concret, es varen registrar 63 reformes d'hotels l'any 2021, fet que igualment suposa una baixada respecte del 2020.

stats