La recuperació postcovid

L'economia espanyola va empènyer el creixement del PIB europeu l'últim trimestre del 2021

Malgrat frenar el ritme per l'òmicron, la UE va aconseguir créixer un 5,2% l'any passat

2 min
Un treballador d'una fàbrica d'automòbils a Wolfsburg, a Alemanya.

Brussel·lesL'arribada de la variant òmicron ha frenat el ritme de recuperació de la majoria d'economies europees, tal com mostren les dades de l'agència europea d'estadística sobre l'evolució del producte interior brut (PIB) dels diferents socis comunitaris l'últim trimestre del 2021. Si el segon i el tercer trimestre de l'any el conjunt del PIB europeu havia rebotat per sobre del 2%, els últims tres mesos de l'any el creixement es va reduir fins al 0,4%. De fet, algunes economies, com l'alemanya (la primera d'Europa), van arribar a retrocedir un 0,7% respecte al trimestre anterior. L'empenta, doncs, la van donar economies com l'espanyola, que va aconseguir l'escalada més important (un 2%), per davant de Portugal (1,6%) o Suècia (1,4%).

El primer cas de la variant òmicron d'Europa es va detectar a Bèlgica a finals de novembre, i des d'aleshores fins Nadal es van produir nous confinaments i contagis massius a la gran majoria de membres de la Unió, cosa que s'ha notat inevitablement en l'evolució econòmica. La Comissió Europea ja reconeixia fa una setmana que la propagació d'aquesta nova variant tindria un impacte negatiu en les dades macroeconòmiques, però es manté la confiança que la recuperació no descarrilarà malgrat la preocupació que suposa l'elevada inflació i el conflicte a Ucraïna, que té ramificacions en el subministrament energètic del conjunt del continent.

Així doncs, segons aquesta primera estimació de les dades de tancament del 2021 que fa Eurostat, el conjunt de l'economia de l'eurozona va aconseguir esgarrapar un 0,3% de creixement el quart trimestre i un 0,4% per al PIB de tota la UE. Això implicaria que el conjunt de l'economia europea va avançar un 5,2% el 2021, una estimació preliminar que l'agència revisarà les pròximes setmanes. De fet, aquesta estimació seria dues dècimes més positiva que les últimes previsions de la Comissió Europea, que calculaven un creixement del 5%.

Rebot inferior a Espanya

Si la comparació es fa amb l'últim trimestre del 2020, però, el rebot és molt més pronunciat, perquè aleshores les economies encara estaven patint de ple les conseqüències de la pandèmia. El PIB de la zona euro va escalar un 4,6% els últims tres mesos de l'any en comparació amb els mateixos mesos del 2020. En el cas d'Espanya, l'augment interanual va ser del 5,2%, per darrere de països com Itàlia (6,4%), Portugal (5,8%) o França (5,5%).

En el cas d'Alemanya, la desacceleració es fa notar i el PIB germànic va avançar molt per sota de la mitjana europea l'últim trimestre, amb un 1,4% respecte al mateix període de l'any anterior. Els problemes de subministrament de les cadenes de distribució es noten especialment en un país tan industrialitzat com Alemanya, on, a més, l'òmicron ha afectat encara amb més força, ja que la taxa de vacunació està en el 73% amb la pauta completa, segons el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC).

stats