Recuperació econòmica
Economia 30/06/2022

L'economia balear creix un 13,9% el primer trimestre de l'any

Les Illes arriben als nivells normals d'activitat i ocupació anteriors a la pandèmia, segons la CAEB

ARA Balears
2 min
Una cambrera a un bar de Palma.

PalmaLa CAEB ha fet públic aquest dijous l'Informe d'Evolució Econòmica corresponent al primer trimestre del 2022, que indica que l'economia de les Balears va experimentar un creixement d'un 13,9%. Una taxa que accelera l'avanç del trimestre anterior (13,5%) i que aconsegueix situar el 'forat' prepandèmia per sota dels 10 punts percentuals. Amb aquest comportament, les Illes arriben als nivells normals d'activitat i ocupació anteriors a la irrupció del coronavirus.

En aquest sentit, la presidenta de la CAEB, Carmen Planas, ha assegurat que "la relaxació progressiva de restriccions i l'obertura al turisme internacional fan que l'activitat econòmica de les Balears s'estigui normalitzant".

Segons explica l'entitat, aquest procés de normalització s'ha estès als diferents sectors no agraris de l'economia illenca. Particularment, els serveis han intensificat el seu ritme fins a un 15,5% durant el primer trimestre en impulsar la seva activitat amb el retorn del turisme internacional i la tornada progressiva als hàbits laborals i socials de la població local. De la mateixa manera, la indústria ha donat mostres de resiliència mantenint l'avanç en un 6,1% enfront de les primeres tensions derivades del conflicte bèl·lic a Ucraïna. Per part seva, la construcció ha impulsat el seu creixement fins a un 4,6% a partir d'una cartera de projectes més àmplia, variada i amb obres d'envergadura.

En sintonia amb la normalització de l'activitat, l'ocupació ha crescut un 8,8% el primer trimestre de l'any, un increment que, unit al del trimestre anterior (9,2%), ha permès superar, per segona vegada consecutiva, els registres prepandèmia (+2,2%). Així, la incidència de la desocupació s'ha rebaixat a un 10,3% de la població activa, un percentatge que retalla significativament la taxa vigent un any enrere (16,7%) i que es manté per sota de la mitjana espanyola (13,7%).

Amb tot, la CAEB destaca que el balanç laboral ha donat suport a la trajectòria ascendent del consum privat d'un 13,3%, en un context en el qual la inflació ha encarit ràpidament diversos productes de la cistella de compra, com l'habitatge (24%), el transport (13%) o els aliments frescos (5,8%) i elaborats (6%). Cal recordar que l'IPC va tancar el primer trimestre amb un increment interanual del 7,7%, i s'ha mantingut a l'alça amb increments rècord durant l'abril (7,8%), el maig (8,2%) i el juny (10,2%).

La guerra a Ucraïna amenaça amb un 'stand-by' econòmic

Les Balears afronten l'estiu amb bones perspectives d'activitat, ja que tot apunta que, almenys en termes de volum, es retornarà a l'operativa prepandèmia. Els registres turístics d'abril, que inclou la Setmana Santa, han contribuït a renovar les expectatives amb 1,3 milions de visitants que, a la fi, superen lleugerament la campanya del 2019.

Segons apunta la CAEB, "si no sorgeix cap obstacle addicional els pròxims mesos, l'economia de les Illes podria completar el procés de normalització al tancament d'aquest exercici". Així mateix, el procés de normalització està arribant a totes les economies insulars, com posa de manifest el marcador de creixement del primer trimestre a Mallorca (14% vs. 13,3%, 4t trimestre de 2021), Menorca (12,5% vs. 12,6%, 4t trimestre) i Eivissa-Formentera (15,3% vs. 16,8%, 4t trimestre).

"L'entrada en escena de noves fonts de tensió global i elevades dosis d'incertesa, relacionades amb la durada desconeguda del conflicte bèl·lic a Ucraïna, deixen en obert qualsevol previsió sobre el pròxim balanç anual", conclou la CAEB.

stats