Hipoteques
Economia 13/07/2023

La justícia europea veu "mala fe" en els bancs que no compensen directament els clients per les clàusules abusives

El TJUE obre la porta a obligar les entitats a pagar les costes dels judicis en què siguin condemnats

L.I.P.
3 min
una oficina de Cajasur en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha sentenciat aquest dijous que un banc pot estar actuant amb "mala fe" en cas que esperi a la denúncia d'un client per retornar-li els diners cobrats amb clàusules abusives, per la qual cosa l'entitat bancària pot ser condemnada a pagar les costes del judici.

La sentència del tribunal comunitari és la resposta a una qüestió prejudicial enviada per l'Audiència Provincial de Màlaga sobre un litigi entre dos consumidors i el banc Cajasur per una hipoteca amb una clàusula considerada abusiva. El cas va acabar judicialitzat perquè inicialment l'entitat va considerar que la reclamació dels clients era massa elevada, per la qual cosa només els va pagar una part dels que ells demanaven com a compensació pels diners de més pagats per culpa de la clàusula.

El cas va arribar al tribunal malagueny, on el jutge va anul·lar la clàusula del contracte hipotecari i va condemnar Cajasur a pagar exactament la quantitat reclamada pels dos demandants. Ara bé, Cajasur es va negar a pagar les costes del judici argumentant que no va actuar amb mala fe, perquè els clients no havien demanat una petició prèvia de conciliació abans de demandar el banc i perquè en tot moment el banc va acceptar que efectivament les clàusules tenien una condició abusiva. Davant de la petició de l'entitat andalusa, el tribunal va enviar una pregunta al TJUE per aclarir com havia d'actuar.

"Indicis seriosos" de mala fe dels bancs

La resposta del tribunal amb seu a Luxemburg accepta que la legislació espanyola només permet carregar les costes d'un judici si es demostra que la part condemnada ha actuat amb mala fe, però alhora recorda que la normativa europea accepta també que els condemnats siguin obligats a carregar amb les costes dels processos judicials. Ara bé, la sentència va més enllà i analitza el cas concret del litigi entre els dos clients i Cajasur i l'emmarca en el context de les nombroses sentències judicials emeses per tribunals espanyols, inclòs el Suprem, que qualifiquen d'abusives moltes clàusules d'hipoteques.

"Quan en jurisprudència nacional reiterada s'han declarat abusives determinades clàusules tipus, cal igualment esperar de les entitats bancàries que prenguin la iniciativa de posar-se en contacte amb els clients" que hagin signat contractes que continguin aquestes clàusules abans que els presentin una demanda, apunta la sentència del TJUE. "Si al coneixement que, sobre aquesta matèria, cal esperar de les entitats de crèdit hi sumem la posició d'inferioritat dels consumidors respecte a aquestes entitats, les conductes descrites" a la sentència de l'Audiència de Màlaga "poden constituir indicis seriosos de mala fe" de les entitats financeres, afegeix el document judicial, cosa que obre la porta al pagament de costes per part dels bancs condemnats.

El tribunal malagueny admet que els bancs espanyols han instaurat una manera de procedir sobre el tema de les clàusules abusives per la qual només retornen els diners als clients quan els presenten una demanda i en la majoria de casos no els informen que tenen dret a reclamar. En aquest sentit, doncs, els magistrats europeus consideren que "no es pot retreure" als clients que es dirigeixin a la justícia per exercir el seu dret a recuperar uns diners que les entitats els van cobrar de manera il·legal, segons els tribunals espanyols, i a exigir compensacions més enllà de recuperar els fons pagats, especialment si el banc s'ha mantingut "inactiu" a l'hora de compensar els seus clients per l'abús comès.

El TJUE defensa que els consumidors han de rebre “informació suficient” sobre l’IRPH

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) defensa en una sentència publicada aquest dijous que els consumidors han de rebre "informació suficient" sobre tipus d'interès com l'IRPH i els seus mètodes de càlcul. En un nou pronunciament de Luxemburg sobre l'IRPH, els magistrats europeus asseguren que correspon als jutges espanyols comprovar "la importància i l'accessibilitat" de la informació que va publicar el Banc d'Espanya als anys 90 sobre l'IRPH i la necessitat d'aplicar un diferencial negatiu per igualar el tipus al general del mercat. Segons la sentència, la justícia espanyola haurà de determinar si és "raonable" exigir a un consumidor mitjà conèixer una circular del Banc d'Espanya del 1994 sobre l'IRPH.


stats