Economia 13/05/2024

Els illencs han de destinar el 63% del sou a pagar el lloguer

El preu del lloguer ha augmentat un 19,4% en un any

ARA Balears
1 min
El preu de l'habitatge continua augmentant

PalmaLa situació del mercat immobiliari i de l'accés a l'habitatge a les Illes Balears continua empitjorant i, cada cop més, llogar i comprar és més car i els residents a les Balears han de destinar més percentatge del seu sou a l'habitatge. De fet, segons el darrer estudi del portal immobiliari Fotocasa, actualment els illencs han de destinar el 63% del sou a pagar el lloguer, 11 punts més que l'any passat, quan la xifra estava al 52%.

Una altra de les dades clau per entendre la difícil situació de l'accés a l'habitatge és el preu del lloguer, segons les dades del portal immobiliari, l'any passat el preu del lloguer va augmentar un 19,4% i el preu del metre quadrat es va enfilar fins als 16,90 euros. Això suposa que, tenint en compte el salari brut mitjà de les Balears registrat pel portal d'ocupació InfoJobs, que el 2023 era de 25.727 euros (2.144 euros bruts mensuals si es divideix en 12 pagues), els residents de l'Arxipèlag van haver de dedicar un 63% del sou per pagar el lloguer d'un habitatge de 80 metres quadrats, el percentatge més alt dels darrers cinc anys.

Cal recordar que, segons els organismes de control europeus, una persona no hauria de destinar mai més del 30% del sou a l'habitatge per tal de poder viure amb unes condicions acceptables i dignes. Això suposa que els balears paguen més del doble del que haurien d'abonar segons els estudis duits a terme.

stats