Economia 20/01/2021

Iberia compra Air Europa per 500 milions

L'operació podria acabar en el segon semestre de 2021

Ara
2 min
Flota d'Iberia

Els consells d'administració d'Iberia i IAG (el hòlding que agrupa l'aerolínia espanyola, Vueling, British Airways, Aer Lingus i Level) han signat finalment l'acord de compravenda d'Air Europa, segons ha avançat El Confidencial. Així doncs, la companyia aèria passarà a mans del grup per un pagament de 500 milions d'euros en cinc anys. Així, amb aquest acord es posa punt final a un procés de negociació que ha durat més d'un any i que s'ha vist interromput per l'impacte de la pandèmia. Segons ha informat l'agència Efe, aquesta operació podria acabar en el segon semestre de 2021, però encara ha de ser aprovada per la Comissió Europea i s'ha d'arribar a un acord amb la SEPI.

Cal recordar que en l'inici de les converses, IAG havia de pagar 1.000 milions per la companyia, però els canvis en el context en van rebaixar el preu. De fet, la baixada de preu representa els 475 milions d'euros del préstec que Air Europa va rebre el passat mes de novembre de la SEPI, la Societat Estatal de Participacions Industrials.

Per Ibèria, aquest nou acord és una "bona notícia per a les dues aerolínies, els seus empleats, clients i accionistes, i també per al conjunt de la societat espanyola", perquè permetrà a les dues companyies "sortir més ràpid de la situació actual provocada pel covid-19", exposa la companyia en una nota. A més, tindran més capacitat per fer front "als compromisos financers adquirits durant la pandèmia", com per exemple els crèdits ICO i les ajudes que l'Estat ha donat a Air Europa.

El conseller delegat d'IAG, Lluís Gallego, ha assegurat que "formar part d'un gran grup és la millor garantia per superar els desafiaments del mercat actual i també beneficiarà Air Europa, una vegada que es completi la transacció", ha manifestat. Per part seva, el conseller delegat de Globalia, Javier Hidalgo, ha manifestat que l'acord de compra suposa "la millor manera de recuperar el turisme, el transport a Espanya i el hub de Madrid".

Fins ara Air Europa ha format part de Globalia, el principal conglomerat turístic espanyol. La companyia, que té la seu a Llucmajor, està controlada per la família Hidalgo i inclou l'agència Halcón Viajes, entre altres empreses del sector.

stats