Turisme
Economia 05/12/2023

Els hotels encara concentren un 80% dels turistes estrangers

El segment dels qui s'allotgen a ca seva o a ca uns amics és el que més creix, i s'acosta al 10% del total durant el mes d'octubre

2 min
Turistes a la recepció d'un hotel

PalmaProp d'un 80% dels turistes estrangers que han visitat les Balears durant el 2023 encara van a establiments hotelers. Per tant, aquest sector tradicional conserva encara una important fortalesa dins el mercat de l'allotjament turístic, per molt que hagin proliferat altres fórmules com el lloguer vacacional. Així ho constaten les dades publicades per l'estadística de moviments turístics a la frontera, Frontur, que aquest dilluns ha donat a conèixer la darrera actualització fins al mes d'octubre. Si bé és cert que en funció del mes hi ha lleugers canvis, en cap cas els hotels acullen menys del 75% del total dels turistes estrangers arribats.

Una de les xifres més significatives de les aportades per Frontur és la progressió del nombre d'estrangers que ja no van a allotjaments reglats, sinó que van a casa seva o a ca uns amics. En concret, en el passat mes d'octubre, dels 1,4 milions d'estrangers arribats a les illes des de fora d'Espanya, 188.000 s'allotjaren a habitatges que no formen part de l'oferta reglada d'allotjament, un 8% del total. En tot cas, els hotels són encara hegemònics, perquè el mateix mes d'octubre acolliren 1,1 milions dels esmentats 1,4 de visitants estrangers a les Illes.

Les dades de l'estadística retraten el 2023 com un any de rècord, que ha superat el 2019, que semblava ser un límit insuperable. Si els primers deu mesos d'aquell any que va pulverizar tots els registres les Balears havien sumat 13,3 milions de turistes estrangers, enguany a l'octubre ja s'han superat els 14 milions, amb un còmput de 654.000 passatgers més procedents de fora de l'estat espanyol que el 2019. L'any passat, que ja va registrar una temporada també històrica, el període gener-octubre va quedar en 12,9 milions de visitants estrangers, cosa que vol dir que enguany l'ha superat en un milió més.

Per comunitats autònomes, les Balears varen rebre el 18% del total de turistes estrangers a l'Estat, i se situen en segon lloc després de Catalunya, que va acollir el 20% del total de visitants de fora d'Espanya. Alemanya, amb un 36% del total de visitants, i el Regne Unit, amb un 27%, es consoliden una temporada més com els mercats més importants, ja que junts envien a les Illes més del 60% dels visitants estrangers.

Temporada més llarga

Ja fa anys que l'octubre registra dades d'ocupació més elevades, però així com el juliol i l'agost s'omple tota l'oferta, aquest mes de pont entre l'estiu i l'hivern ja és avui un puntal que permet als hotelers i a la resta de sectors mantenir un alt nivell d'activitat. L'octubre de 2016 varen arribar 1,2 milions d'estrangers a les Illes, i, per tant, la xifra actual suposa rebre 200.000 turistes més en aquests 31 dies. Això té conseqüències en l'ocupació que aquest 2023 també ha experimentant un increment respecte de temporades anteriors, que el Govern ha celebrat aquest dilluns aprofitant la publicació de les dades d'atur. "És una dada molt bona, confirma que la temporada s'ha allargat", ha dit el conseller d'Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro, respecte de la davallada de l'atur del 9,7% aquest novembre en comparació amb el mateix mes del 2022. "És un èxit conjunt, no només de les empreses, sinó també de les persones treballadores", ha insistit Sáenz de San Pedro, qui ha qualificat aquest nombre com "un dels millors de tota la sèrie històrica".

stats