Economia 26/08/2019

Grècia aixeca els controls financers que quedaven del tercer rescat

Els controls de capital es van imposar el 2015 per protegir la viabilitat dels bancs grecs enmig de la profunda crisi que va portar al tercer rescat del país

Ara
2 min
El primer ministre, Kiriakos Mitsotakis, durant la compareixença al Parlament.

BarcelonaEl primer ministre de Grècia, Kiriakos Mitsotakis, va anunciar dilluns l’aixecament total a partir de l’1 de setembre dels controls de capital que es van imposar al país hel·lè el juny del 2015 per protegir la viabilitat dels bancs grecs enmig de la profunda crisi que va portar al tercer rescat del país. En un discurs al Parlament, el líder de Nova Democràcia, que va aconseguir la victòria en les eleccions anticipades del juliol passat, va declarar que els controls de capital a Grècia “són a partir d’avui cosa del passat”.

El seu antecessor en el càrrec, el líder d’esquerres Alexis Tsipras, va posar en marxa a finals de juny del 2015 mesures per al control de capitals a tot el país, incloent-hi el tancament provisional dels bancs grecs, davant el fracàs de les negociacions del seu govern amb la troica. Les restriccions s’han aixecat gradualment durant aquests quatre anys. El límit a la retirada de diners en metàl·lic va ser abolit l’octubre del 2018, tot i que encara se seguien aplicant controls a les transaccions de diners a l’estranger.

De fet, fins ara les empreses gregues encara necessitaven autorització del Banc de Grècia per fer transferències a l’estranger de més de 100.000 euros al dia, mentre que en el cas de particulars les transferències estaven limitades a 4.000 euros cada dos mesos.

El ministre de Finances, Khristos Staikuras, ha confirmat que “l’eliminació total de les restriccions entrarà en vigor a partir de l’1 de setembre”, en cooperació amb el Banc de Grècia, així com amb els organismes europeus de supervisió.

Normalització de l’economia

“Avui s’aixeca un factor desestabilitzador, un factor d’inseguretat del sistema bancari grec”, va afirmar el ministre Staikuras, que va subratllar que la restauració de la lliure circulació de capitals és un pas decisiu en la normalització de l’economia de Grècia i contribuirà a generar confiança, atreure inversions, promoure el creixement, impulsar els llocs de treball i millorar encara més la qualificació creditícia del país.

stats