Economia 02/12/2020

El Govern rebaixa tres punts la caiguda anual del PIB a les Balears i la situa en el 25,4%

La Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball fixa el començament de la recuperació econòmica a final del primer trimestre del 2021

Maria Llull
2 min
El PIB del tercer trimestre ha caigut un 28% en comparació amb el del 2019

PalmaEl Govern ha rebaixat més de tres punts les estimacions de caiguda del Producte Interior Brut (PIB) a final del 2020, del 28,8% al 25,4%. Aquesta rebaixa es deu, sobretot, al comportament de l'economia de les Illes durant el tercer trimestre, el qual ha estat millor del previst per la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i treball. "Hi va haver una relativa activitat a l'estiu, especialment el juliol", ha assenyalat aquest dimecres el conseller Iago Negueruela, qui ha destacat que la millora respecte del segon trimestre –quan el PIB va caure un 40%– ha estat "gairebé d'un 20%" (19,7%). Però, malgrat aquesta millora relativa, si es compara el tercer trimestre d'enguany amb el de l'any passat, el PIB ha caigut un 28%. Negueruela també ha destacat que la recuperació del tercer trimestre respecte del segon ha estat més intensa a les Balears que a la resta d'Espanya, amb un increment d'un 16%.

Així i tot, el conseller de Model Econòmic ha considerat que la caiguda de l'economia illenca continua sent important. "Quant a l'inici de la recuperació econòmica, Negueruela ha apuntat al final del primer trimestre del 2021 i ha recordat que "el gener s'haurà de tornar a negociar" l'allargament dels ERTO fins a final de març. "El sector turístic no està en fase de recuperació i continua necessitant protecció", ha dit.

Segons el conseller, dues de les claus per a la recuperació seran "el començament de la campanya de vacunació i la millora de les proves de diagnòstic d'aquí al març". "Confiam que les proves siguin cada vegada més eficaces", ha comentat Negueruela sobre la possibilitat de fer tests d'antígens als turistes. "L'abril ja vàrem parlar de tests ràpids, però no varen passar les proves i no es podien utilitzar. Esperam que siguin cada vegada més fiables, però per ara s'usa la PCR", ha continuat el conseller, a més de reiterar que la prioritat ara és "contenir i millorar la nostra situació epidemiològica". "Hi ha mecanismes barats i ràpids, però l'eficicència és important", ha sentenciat.

La reducció del PIB balear durant el tercer trimestre ha estat més intensa que a Espanya –caiguda del 8,7%– i Europa –baixada del 4,7%–. Per illes, les Pitiüses són les que han patit una caiguda major, del 38,2%, mentre que a Menorca ha estat del 24,7% i a Mallorca del 26,5%. Per sectors, els serveis són els que més han reduït el PIB, concretament un 29,7%, seguits de la indústria (21,1%), el sector primari (16,8%) i la construcció (15,1%).

stats