Economia 14/12/2020

El Govern balear promet 1.500 euros a bars i restaurants per fer front a les restriccions de la pandèmia

L'Executiu, el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma han anunciat un pla conjunt de suport al sector de la restauració de gairebé 7 milions d'euros

Laia Colomer
2 min
Consum recorda que els drets dels consumidors. / ARA BALEARS

PalmaEl Govern de les Illes Balears ha anunciat que donarà 1.500 euros als bars, restaurants i cafeteries afectats per les restriccions imposades per la pandèmia, just el dia que la presidenta de la comunitat, Francina Armengol, ha anunciat que l'illa passava a nivell 4. Serà el Consell de Mallorca, a través de la Fundació Mallorca Turisme, l'organisme encarregat de tramitar aquestes ajudes, que aniran destinades als negocis que tinguin més de 20 treballadors. Els doblers es podran demanar abans de Nadal i fins al mes de gener. L'administració calcula que l'ajuda arribarà a entre 3.500 i 4.000 negocis.

A l'horabaixa, la presidenta del Govern ha mantingut una reunió amb el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, les principals patronals de restauració de l'illa (CAEB i PIMEM) i les organitzacions empresarials CCOO i UGT. En aquesta trobada ha anunciat que l'Executiu col·laborarà en un pla conjunt de suport al sector de la restauració de Mallorca amb el Consell i l'Ajuntament de Palma. El pla inclou un paquet d'ajudes econòmiques d'un total de 7 milions d'euros.

El batle de la ciutat, José Hila, ha anunciat que prolonguen l'exempció de pagament de l'ocupació de l'espai públic de les terrasses durant el primer trimestre de 2021. També habilitaran la segona convocatòria de subvencions per a la restauració, les petites empreses, autònoms i petit comerç per un import d'1,3 milions d'euros, que es podrà sol·licitar durant gener, febrer i març de l'any vinent. I ha anunciat altres mesures, com ajornar les factures de l'aigua i la recollida de residus.

Pel conseller Negueruela, els mesos de març, abril, maig i juny són "vitals" per a la reactivació de l'economia. En aquesta línia, la secretària general de la Federació de Serveis de Comissions Obreres, Silvia Montejano, ha destacat que "cal aplicar mesures econòmiques ara perquè el futur està en joc i és necessari tenir una bona temporada turística".

Les dues patronals, CAEB i PIMEM, celebren les mesures econòmiques anunciades, però lamenten que no són suficients. Alfonso Robledo, de CAEB, alerta que molts negocis no tenen terrassa i, per tant no podran obrir; a més, el clima actual no ajuda a estar a gust prenent alguna cosa en una terrassa, cosa que encara dificulta més el consum en els bars i restaurants. Des de PIMEM han xifrat en un 80% els negocis del sector que es veuran abocats a tancar els mesos vinents, sigui de manera temporal o definitivament.

stats