Economia 01/04/2022

El Govern destina 10 milions d'euros al sector primari de les Balears

Més de 2.700 explotacions agràries i 300 embarcacions de pesca professional se'n podran beneficiar

ARA Balears
2 min
Vaques dins d'un vaqueria.

PalmaEl Govern destinarà uns 10 milions d'euros al sector primari i agroalimentari de les Balears per pal·liar els efectes de la invasió d'Ucraïna. Aquesta aportació econòmica servirà per fer front a la pujada de preus derivada d'aquesta guerra. Se'n podran beneficiar més de 3.000 explotacions agràries de les Illes i 300 embarcacions de pesca professional. Així ho ha assegurat la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, en una roda de premsa.

Els 10 milions d'euros corresponen a diferents ajuts. La consellera ha detallat que en el conjunt de les ajudes directes, hi ha oberta una línia de 2,5 milions d'euros que es destinarà al sector agrícola i ramader per fer front a l'augment dels preus de cereals, fertilitzants, carburants i altres despeses. A més, subvencionarà fins al 65% del cost de transport. També hi haurà una línia d'ajudes d'1,5 milions d'euros dirigida a les 330 embarcacions de pesca professional de les Illes.

A més, a través del decret autonòmic es donaran bonificacions temporals per al primer semestre d'enguany. Així, les embarcacions de pesca professional, amb base als ports competència del Govern, no hauran de pagar la taxa de subministrament d'aigua, energia elèctrica i emmagatzematge, i només hauran de pagar el 50% de la taxa portuària general. A aquesta línia d'ajuts el Govern hi destinarà 300.000 euros.

La consellera ha explicat que també es posen a disposició sis milions d'euros dels crèdits Isba. Es tracta de préstecs amb liquiditat a 60 mesos, amb un any de carència. Es bonifica el 100% del tipus d'interès, el cost de l'aval, les despeses d'estudi i obertura.

Ajudes complementàries

En l'àmbit europeu s'ha activat un mecanisme anticrisi de la Política Agrícola Comuna (PAC) i Espanya en rebrà 54,5 milions d'euros. A més s'ha autoritzat l'ús de superfície en guaret per incrementar la producció de cereals i oleaginoses. Això suposarà que a Espanya es puguin posar en producció fins a 600.000 hectàrees. A les Balears, hi ha en guaret 4.569 hectàrees, 220 es troben en regadiu i es podran dedicar a cultius proteics. La resta són terrenys de secà que es dedicaran a la pastura.

Per altra banda, en l'àmbit estatal, el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha mobilitzat 193 milions d'euros, i 64,5 corresponen a mecanismes d'anticrisi de la PAC. En concret, 169 milions es destinen al sector de la llet i 68 al de la pesca. Les ajudes es repartiran en tres trams: 210 euros per vaca fins a un màxim de 40 animals, 245 euros per animal en una explotació d'entre 41 i 180, i 80 euros en el cas de més de 180 vaques. A les Balears, en concret, hi ha 130 explotacions de boví de llet, i 14 d'oví i caprí. 

stats