Fires

El Govern carrega contra la celebració a Barcelona de la gran fira del joc i en culpa els socialistes

Fira de Barcelona es defensa apuntant que és un esdeveniment professional i que no fomenta la ludopatia

3 min
Pla aeri del recinte de Fira de Barcelona a l'Hospitalet de Llobregat.

BarcelonaL'anunci que Barcelona acollirà el principal saló mundial del joc, l'ICE, ha tocat el voraviu al Govern, que s'ha mostrat contrari a la celebració a la Fira d'un esdeveniment que xoca de ple amb les polítiques contra les ludopaties. Fira de Barcelona, institució de la qual forma part el mateix Govern, ha sortit en defensa de la captació d'aquest saló, que fins ara se celebrava a Londres i que a partir del 2025 tindrà lloc a Barcelona, després d'haver-se imposat a candidatures d'altres importants ciutats europees. De fet, a la fase final Barcelona es va imposar a les candidatures de Londres –que optava de nou a acollir aquesta fira–, París i també Madrid, que apostava fort per dur-la a Ifema.

Per part del Govern, la consellera d'Economia, Natàlia Mas, no ha dubtat a mostrar la seva oposició a aquest certamen, malgrat l'impacte econòmic positiu que pugui aportar a l'economia catalana. Natàlia Mas ha expressat el seu desacord en un tuit.

Més dur en les seves crítiques ha estat el conseller de Salut, Manel Balcells, que a més apunta directament al nou govern municipal de la capital catalana, liderat pel socialista Jaume Collboni, i als partits que van permetre al candidat del PSC aconseguir l'alcaldia, comuns i el PP. Ho ha expressat també a Twitter.

Malgrat l'acusació, el procés per captar aquesta fira va començar molt abans del canvi en el govern municipal sorgit de les eleccions del 28 de maig. De fet, quan Clarion Gaming –l'empresa que organitza aquest saló– va decidir buscar una nova ubicació encara hi havia l'anterior govern municipal amb Ada Colau d'alcaldessa. I al gener, cinc mesos abans de les eleccions locals, va ser quan es van seleccionar les quatre ciutats finalistes, entre elles Barcelona.

Balcells, en una entrevista a Catalunya Ràdio, s'ha mostrat contundent. "Tot el que fomenti el joc i faci créixer el risc de ludopaties va contra la salut". Per al conseller, portar aquesta fira a Barcelona "és un risc" i ho considera "absolutament desafortunat". Balcells també creu que l'Ajuntament encara es podria fer enrere i considera que "el joc és un gran problema que no es pot de cap manera fomentar". Malgrat reconèixer que el joc és legal i no es pot prohibir, "no s'ha de fomentar", ha insistit Balcells.

El conseller no veu una contradicció en la seva oposició a aquesta fira i el fet que el Govern doni suport al projecte del Hard Rock. En aquest sentit, ha destacat que aquest projecte era una condició del PSC per donar suport als pressupostos i, alhora, ha expressat la seva esperança que no arribi a bon port. "Jo encara tinc l'esperança que es facin enrere", ha assegurat Balcells.

Des de Fira de Barcelona, el seu director, Constantí Serrallonga, va destacar en un comunicat que atraure aquest saló, juntament amb el Labelexpo Europe d'embalatge, és "una gran notícia" i va indicar que "el seu impacte pot generar grans oportunitats econòmiques i tecnològiques". De fet, fonts de Fira de Barcelona destaquen que el saló del joc "és una fira per a professionals on no es juga" i no fomenta la ludopatia, i destaquen que a més de la indústria del sector, també hi participen autoritats reguladores, organismes de loteries públiques, i que s'hi tracten temes de responsabilitat al voltant del joc.

Avantatges de Barcelona

Alex Pratt, director general de Clarion Gaming, ha lloat els avantatges de Barcelona per acollir el certamen enfront de les ciutats competidores. "El procés [de selecció] ens va permetre identificar la ciutat que els nostres clients creuen que està més ben equipada per ser el nostre soci estratègic per al futur i pot albergar dos esdeveniments de classe mundial que satisfan les necessitats de les empreses de tota dimensió i ubicació", va indicar. El directiu de Clarion va remarcar que "l'oferta exitosa de Barcelona es va destacar per les seves instal·lacions de nivell mundial, la infraestructura hotelera excel·lent, la logística, la rendibilitat per als nostres clients i la possibilitat de créixer".

Clarion ha pactat amb Fira de Barcelona ubicar el saló a les seves instal·lacions des de l'edició del 2025 fins al 2029. La fira ICE és l'esdeveniment mundial més gran del sector, que reuneix cada any professionals de la indústria, desenvolupadors tecnològics, experts en ciberseguretat, protecció al consumidor i joc responsable, creadors d'entreteniment digital, distribuïdors, operadors, detallistes, innovadors, associacions comercials, organismes estratègics i reguladors, que representen tots els àmbits de la indústria. El saló se celebra juntament amb l'iGB, centrat en el màrqueting digital.

Es calcula que la fira pot tenir un impacte d'uns 280 milions d'euros, amb una assistència prevista de més de 45.000 visitants professionals provinents de 150 països i més de 600 expositors, i una reserva de 40.000 places hoteleres.

stats