Economia 16/09/2021

El Govern assegura que les Balears recuperaran el nivell econòmic del 2019 al final del 2022

La caiguda del 2020 finalment s'estableix en un 20,6%, tres punts menys del que s'esperava, però és la major de tot l'Estat

3 min
Gent passejant pel centre de Palma.

PalmaLa tendència de creixement econòmic de les Balears continua a l'alça després de les dades ofertes pel Govern amb relació als resultats del segon trimestre del 2021. Segons les dades exposades aquest dijous pel conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, les Balears recuperaran el nivell econòmic del 2019 a final del 2022. Així, després d'una temporada turística millor de la que s'havia previst, s'espera que es tanqui aquest any amb un creixement del PIB d'un 11,6%. A més, mirant una mica més enllà el 2022 s'espera que el creixement continuï en auge i arribi al 12,1%. Alhora, també s'ha de recordar que el 2020, l'any de l'esclat de la pandèmia, les Illes Balears varen ser la comunitat autònoma amb una reducció més pronunciada de tot l'Estat, amb un 20,6%.

Segons l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), les Illes han estat el territori de l'Estat que més ha crescut en PIB durant el segon trimestre. Interanualment, la variació ha estat d'un 25,6%. Així, aquest trimestre es converteix en el primer valor en positiu des del 2020. A més, també ha tingut un creixement superior a la mitjana estatal, que s'ha establert en un 19,8%, i a la de la Unió Europea, que està per damunt del 13,8%. Negueruela ha volgut treure pit i aclarir que les polítiques proteccionistes del Govern han estat clau per aconseguir aquesta tendència positiva. Ha aprofitat per criticar el Partit Popular, ja que, segons ha explicat, va assegurar que no se sortiria de la crisi "ni en deu anys", a la qual cosa Negueruela ha dit que això passava quan governaven ells.

Totes les illes creixen en el segon trimestre, però destaquen per sobre les altres les Pitiüses, amb un 24,8% de variació interanual del PIB. La Segueix Mallorca, amb el 21,5% i Menorca queda en tercer lloc amb el 19,5%. Així i tot, aquesta última és l'Illa més avançada en recuperar els nivells de PIB de 2019. Alhora, tots els sectors econòmics també han mostrat creixement. En destaca la indústria amb el 27,6% de creixement respecte a l'any anterior, el segueix el sector serveis amb el 22,5%. L'agropesquer creix en un 15,9% i és el que menys ha patit els efectes econòmics de la pandèmia, ja que ja ha superat el PIB d'abans de la pandèmia. Finalment, el sector de la construcció puja un 8,4%, però tenint en compte que és dels que menys ha sofert durant la pandèmia.

ERTO i prestacions extraordinàries

Les ajudes per als treballadors que no han pogut fer feina aquests mesos passats o no n'han pogut fer durant els mesos necessaris per poder cotitzar el necessari estan pendents de la resolució de les prestacions extraordinàries. El Govern creu que per a les Balears és "essencial recuperar la prestació extraordinària per a fixos discontinus. És necessari per acabar de tancar el cercle de protecció", segons ha dit el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball. Ha fet patent que no només es pot ajudar les empreses, sinó que també s'ha d'ajudar aquesta massa social tan important per a les Illes. El mateix conseller ha dit que tot i que falta poc temps perquè s'acabin, s'està negociant de manera intensa perquè s'arribi a bon port.

Pujada del SMI

Iago Negueruela també ha comentat sobre la pujada del Salari Mínim Interprofessional (SMI). Ha considerat "normal" que s'actualitzi a l'alça, ja que "la vida puja i és un dret dels treballadors." Alhora, també ha recordat que no té tanta incidència a determinats sectors de les Illes, a causa que els convenis col·lectius que existeixen, per exemple en el sector de l'hostaleria.

stats