Economia 15/10/2021

El Fòrum de la Societat Civil, escèptic envers l'efectivitat dels fons europeus

L'entitat ha denunciat que el pla no conté cap reforma fiscal, administrativa o normativa per garantir una transformació real del sistema

ARA Balears
2 min
Platja de Cala Pi, Mallorca.

Palma"La teoria és diferent de la pràctica". Així ha definit el Fòrum de Societat Civil el Pla d'inversions estratègiques dels fons europeus de recuperació. Malgrat coincidir en les bases i l'essència del pla, de voler baixar la vulnerabilitat del model econòmic, augmentar la resiliència i anar cap a la cohesió social, des del Fòrum defensen que a la pràctica no és així. "No es tracta d'una vertadera estratègia, sinó de la construcció d'un relat per justificar un full de ruta d'inversions que no garanteix l'execució del rerefons del pla."

El Fòrum ha fet molt esment que si realment es vol aconseguir un canvi de model i arribar a les idees de base que sí que comparteixen amb el Govern, hi ha d'haver reformes fiscals, administratives i normatives. Així mateix, també ha volgut evidenciar que s'haurien d'establir unes prioritats més clares a favor de la cohesió social. "Ens sembla significatiu que l'estratègia de fons europeus mostri una despesa deu vegades superior en transport que en habitatge, o que les inversions en turisme són el doble que en educació", ha explicat la portaveu, Margalida Ramis.

De fet, amb el tema d'inversions turístiques, han refermat que les inversions no es dirigeixen a fer més sostenible el sector, sinó a modernitzar-lo sense reduir places, cosa que conduirà a "créixer una altra vegada." Totalment contrari a l'opinió del Fòrum de la Societat Civil, que considera essencial el control de fluxos turístics.

Un altre tema molt rellevant que s'ha tractat recau sobre les inversions i la seva direcció a l'hora d'executar-les. "Prioritzen les grans actuacions, cosa que suposarà grans contractes públics." Això, segons ha explicat Ramis, consistirà que la capil·larització pugui ser gairebé inexistent, i que les pime i el sector primari no pugui optar a ser partícips dels contractes.

El Fòrum de la Societat Civil.

Finalment, han acabat avisant que si les inversions segueixen el pla establert, poden acabar intensificant "un model econòmic-turístic-especulatiu-immobiliari insostenible, injust i igualment dependent de l'exterior."

stats