Economia 28/06/2019

L’Estat vol seguir controlant els comptes del Govern

L’executiu espanyol mantindrà la intervenció reforçada mentre Torra faci “declaracions desafortunades”

Leandre Ibar
2 min
Montero ha assegurat que l'executiu espanyol continuarà amb el control financer estricte dels comptes de la Generalitat

BarcelonaLa ministra d’Hisenda en funcions, María Jesús Montero, va assegurar ahir que el govern espanyol no aixecarà el control financer reforçat dels comptes de la Generalitat mentre el Govern “continuï fent afirmacions desafortunades” sobre les seves intencions polítiques.

Montero va fer referència a les declaracions del president de la Generalitat, Quim Torra, al Parlament de Catalunya l’endemà que el judici de l’ 1-O quedés vist per a sentència. “Ho tornarem a fer, perquè aquest país té clar el que vol, la independència”, va declarar Torra. Segons la ministra, arran d’aquestes paraules, “no hi ha oportunitat d’aixecar aquest control reforçat”, ja que mentre el president de la Generalitat digui que “tornaran a intentar un procés que s’està jutjant als tribunals”, el govern espanyol haurà de mantenir els comptes de l’administració catalana sota control.

En la inauguració del Congrés Mundial de Zones Franques a la Fira de Barcelona, la política socialista va argumentar que l’executiu de Pedro Sánchez té l’obligació de “garantir que el diner públic tingui com a finalitat el que la legalitat permet”.

Malgrat la intenció de continuar amb la intervenció de les finances de la Generalitat, Montero va indicar que el govern espanyol estarà disposat a negociar una reforma del sistema de finançament autonòmic que “revitalitzi” l’estat del benestar i tingui l’objectiu que “els ciutadans siguin iguals visquin on visquin”. “Hem de fer un esforç de consens i de diàleg i entendre la pluralitat d’Espanya”, va afirmar, per la qual cosa va demanar que es desbloquegi la investidura per poder començar a abordar aquests temes.

Per altra banda, una portaveu de Vicepresidència i Economia de la Generalitat va assegurar que el Govern no canviarà de posició per les paraules de Montero: “Continuem amb el nostre discurs”, va dir.

Nou finançament

Precisament, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va indicar el mes passat en la trobada anual del Cercle d’Economia que estaria disposat a negociar amb Madrid un nou model de finançament, encara que no fos de manera bilateral. El vicepresident va indicar que l’executiu català serà “allà on hi hagi un euro per garantir millors serveis”.

Les finances de la Generalitat estan intervingudes a un nivell més elevat que el de la resta de comunitats autònomes. Des del 2015, quan el Govern es va haver d’acollir al fons de liquiditat (FLA), l’executiu català ha de passar un informe mensual de totes les seves despeses al ministeri d’Hisenda. El 2017, en els mesos previs al referèndum de l’1 d’Octubre, el llavors ministre d’Hisenda, el popular Cristóbal Montoro, va incrementar el control sobre els comptes, de manera que el balanç de despeses va passar a ser mensual fins al final de la intervenció de la Generalitat per aplicació de l’article 155 de la Constitució.

Des de llavors, el govern espanyol va mantenir els nivells d’intervenció, tot i que el gener passat la Generalitat va abandonar el FLA i demanarà 8.000 milions a un altre fons estatal, el de facilitat financera (FFF), considerat per Aragonès el pas previ a poder finançar-se altra vegada als mercats de deute.

stats