Seguretat Social
Economia 16/06/2022

Escrivá preveu ampliar l'augment del 15% de l'ingrés mínim vital fins al desembre

La mesura va entrar en vigor amb el pla de xoc per la guerra i decau aquest 30 de juny

2 min
El ministre d'Inclusió i la Seguretat Social, José Luís Escrivá, durant la presentació aquest dijous de les dades anticipades d'afiliació.

MADRIDEl ministeri de la Seguretat Social està estudiant prorrogar l'augment del 15% de l'ingrés mínim vital (IMV) fins al desembre. Aquesta mesura de protecció social va entrar en vigor amb el decret anticrisi o pla de xoc aprovat pel govern espanyol per fer front a les conseqüències de la guerra i amb la pròrroga d'aquest decret (decau el 30 de juny) s'havia d'ampliar tres mesos més. Ara, però, el ministeri ja preveu que la seva vigència sigui fins a finals d'any, de bracet amb l'increment del 15% de les pensions no contributives, una mesura que el govern inclourà a la pròrroga després de l'acord amb EH Bildu.

"Estem treballant, tot i que encara no està tancat del tot, en un horitzó temporal per a les mesures de protecció social que hem dissenyat fins a final d'any", ha dit Escrivá aquest dijous. L'increment de l'IMV d'un 15% s'aplica tant a les noves sol·licituds de la prestació com a les sol·licituds que estaven en procés de ser aprovades un cop la normativa va entrar en vigor. Aquesta mesura de protecció social es va incloure al decret anticrisi juntament amb altres canvis, com el reforç del bo social elèctric i la prohibició d'alguns acomiadaments, així com un límit del 2% en l'actualització dels preus d'alguns lloguers. Totes aquestes són mesures que impliquen altres ministeris i, per ara, es desconeix el temps que es prorrogaran, si tres mesos o més, com en el cas de l'augment de l'IMV o el de les pensions no contributives.

El "tercer millor juny" del mercat laboral

Amb tot, el ministre de la Seguretat Social ha anticipat aquest dijous que el mes de juny serà "extraordinari" pel que fa a l'ocupació, amb més de 125.000 afiliats més en termes no desestacionalitzats (85.000 afiliats més en termes desestacionalitzats). En concret, Escrivá ha anticipat que serà el "tercer millor juny" de la sèrie històrica, després del juny de l'any 2005, en què hi va haver una regularització de persones migrants que van entrar a formar part del mercat laboral, i el juny de l'any passat, per l'efecte rebot després de les restriccions sanitàries derivades de la pandèmia.

Per tot plegat, Escrivá ha anticipat que la Seguretat Social superarà els 20,4 milions de treballadors aquest mes de juny. A més, des de principis d'any les llistes d'ocupació comptaran amb 550.000 afiliats més. Unes xifres que també han fet augmentar les cotitzacions, ha sostingut Escrivá: "Estan creixent un 8%, mentre que la despesa en pensions està al 6%, de manera que el dèficit a la Seguretat Social s'està reduint", ha dit.

Tot i el "dinamisme" –en paraules d'Escrivá– del mercat laboral, alguns sectors encara no han arribat als nivells d'ocupació previs a la pandèmia. És el cas de l'hostaleria, el sector que va sortir més escaldat de la pandèmia, o el financer, en què els "reajustaments" de plantilla (la banca va tancar l'any passat amb un gran nombre d'expedients de regulació d'ocupació) han situat el nombre de treballadors molt per sota dels nivells previs a la crisi. Per comunitats autònomes, totes mostren un patró de creixement aquest mes de juny en comparació amb el mes de maig, amb Catalunya i les Illes Balears al capdavant gràcies al sector turístic.

stats