Economia 25/02/2021

Les empreses industrials de les Balears generen un valor afegit de 337,26 milions d'euros anuals

Segons un informe elaborat per la Fundació Impulsa i PIMEM, els productors de les Illes tenen una "connexió intensa" amb el territori

i
Ara Balears
2 min
La funda

Un informe elaborat per la Fundació Impulsa i la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM) conclou que el valor afegit brut dels sectors productius de les Balears és de 337,26 milions d'euros anuals. Aquesta xifra es calcula sumant els valors addicionals que adquireixen els béns i serveis en transformar-se durant el procés de producció. Els autors de l'informe han analitzat l'estat en què es troben els diferents sectors productius de les Illes, partint de la base de la "intensa vinculació" que mantenen amb les especificitats i atributs del territori. Segons l'informe, els productors operen en tres especialitzacions: l'agroindústria, la moda i l'hàbitat. El valor afegit el genera una massa crítica formada per 864 empreses que ocupen un total de 8.822 treballadors.

Tres quartes parts de la generació d'aquest valor brut s'atribueix a l'agroindústria (74,8%), a través de l'activitat vinculada al sector primari i de la distribució dels productes elaborats. La resta del valor prové de les especialitzacions en l'hàbitat (13,4%), és a dir, tot el que està relacionat amb el tèxtil, la fabricació de materials i revestiments diversos, el mobiliari i la il·luminació i, també, amb la moda (11,8%), associada al disseny de vestit i calçat.

L'informe Productors de les Balears. Situació actual i potencial competitiu ha estat encarregat per l'AEPIB (Associació d'Empreses Productives de les Illes Balears). Hi destaca la tendència dels productors a generar valor afegit, a més d'una certa capacitat de resiliència, que, segons analitzen, contrasta amb la vulnerabilitat de la indústria de les Illes. Segons recull el document, durant la darrera dècada el nombre d'empreses en actiu s'ha incrementat de manera moderada (0,6%) i els efectius laborals han crescut significativament (24,1%). També posen de manifest que les darreres dades disponibles, abans de l'arribada de la pandèmia, assenyalen que la taxa de natalitat dels nous negocis (7,2%) supera la de mortalitat dels negocis existents (6,1%).

El director tècnic de la fundació, Antoni Riera, ha destacat la vinculació que mantenen els productors amb el territori i ha assegurat que el potencial que atresoren els productors de les Balears "pot ser clau" a l'hora d'apostar per la reespecialització industrial de les Illes. Per Riera, "no es tracta d'apel·lar a valors a preservar, sinó de valors a projectar en els mercats internacionals". En la mateixa línia, el president d'AEPIB, Biel Huguet, ha assegurat que Mallorca no sortirà de la crisi, si continua enfocada en "el monocultiu turístic".

stats