Economia 23/11/2018

Un grup de 90 experts dissenyen estratègies per convertir les Illes en un pol de captació de talent i tecnologia

El Consell Econòmic i Social ha creat un ampli grup de treball per elaborar un Llibre Blanc sobre el futur de l'arxipèlag

Carles Tudurí
2 min
Els experts reunits aquest divendres a l'UIB.

PalmaEls principals experts reunits pel Consell Econòmic i Social per crear un Llibre Blanc sobre el futur de les Illes han destacat aquest divendres durant una jornada de treball a la UIB que Balears s'hauria de posicionar dins un segment turístic de major poder adquisitiu i convertir-se en un centre d'atracció del capital humà i tecnològic.

El catedràtic d'Economia i Empresa de la Universitat Autònoma de Madrid, Emilio Ontiveros, és un dels que ha incidit en aprofundir en aquesta estratègia, destacant que les Illes han d'aprofitar els seus avantatges competitives per atreure dos dels capitals que en el nou món globalitzat són més importants, "el capital humà i el tecnològic". Ontiveros ha reconegut que el panorama turístic canviarà totalment en els pròxims 20 anys, però ha destacat que l'aparició d'una nombrosa classe mitjana a països com la Índia, Brasil o Xina podrien suposar una gran oportunitat per les destinacions turístiques per captar una nova clientela.

El professor d'Economia Política de la Universitat Autònoma de Barcelona Josep Maria Bricall ha comentat que aquest document que prepara el CES "és una aposta contra la improvisació a la qual estam sotmesos en aquesta Península i les Illes". A més, creu que un pla consensuat pot contribuir a la continuïtat de les polítiques econòmiques i socials de la comunitat.

Andreu Mas Colell, catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra i ex conseller d'Economia de Catalunya, ha insistit en la importància per les Illes de les noves tecnologies que permeten fer feia i treballar a llocs distints. Segons els professors, això representa una gran oportunitat per un territori amb tants d'atractius com les Illes.

La majoria de professors i experts han coincidit que un dels principals riscos de l'economia de les Illes és el canvi climàtic i els impactes que podria suposar principalment pel turisme, ja que consideren que és una activitat molt fràgil i canviant.

El president del CES, Carles Manera, i el rector de la UIB, Llorenç Huguet, han donat les gràcies a l'equip d'experts que participen en aquest estudi.

stats