Economia 07/07/2020

El pagament d'hipoteques i de lloguers es prorroga fins a finals de setembre

Els desnonaments també s'aturen fins al 2 d'octubre

Núria Rius
4 min
Roda de premsa del consell de ministres d'aquest dimarts

Madrid“No ens hem oblidat de les despeses que representen l’habitatge i els subministraments bàsics”, va dir el vicepresident segon i ministre de Drets Socials, Pablo Iglesias, just després del consell de ministres. Acte seguit, comunicava la pròrroga fins a finals de setembre de les mesures que componen l’anomenat escut social perquè, si bé és cert que a nivell sanitari la pandèmia ja no està en el punt àlgid, el seu impacte econòmic i social manté milers de famílies en situació de vulnerabilitat. El govern de Sánchez, doncs, segueix la mateixa fórmula que amb els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), que també va allargar fins al 30 de setembre.

Moratòria hipotecària

El termini de sol·licitud s’amplia fins al 29 de setembre

Des que es va aprovar per primer cop la moratòria del pagament de la hipoteca, al març, ja l’han demanada 200.000 persones. Els requisits segueixen sent els mateixos i tindrà una durada de tres mesos des de l’aprovació. Aquesta nova moratòria funcionarà de manera seqüencial respecte a la que el sector bancari ha posat en marxa, és a dir, tres mesos de pròrroga que s’afegeixen als nou mesos de les entitats bancàries. En total, un any.

Ajudes al lloguer

Els contractes es podran ampliar per un període de sis mesos

Les famílies a les quals se’ls acabi el contracte podran sol·licitar, fins al 30 de setembre, una pròrroga del contracte amb les mateixes condicions durant mig any. També en matèria de lloguer, i fins al 30 de setembre, s’ha aprovat la moratòria del pagament dels lloguers, en el cas, això sí, de grans propietaris o empreses públiques. Les moratòries hipotecàries i del pagament del lloguer, però, no són les úniques. Les famílies vulnerables que ho sol·licitin podran demanar una pròrroga de tres mesos dels crèdits lligats al consum. Una mesura que fins ara les entitats bancàries ja han concedit a més de 364.000 famílies.

S’aturen els desnonaments

El govern espanyol demana paralitzar-los fins al 2 d’octubre

Tenint en compte que en la fase de represa ja s’havien reactivat els desnonaments, tot i que la majoria s’han aconseguit aturar, el govern espanyol ha aprovat que les entitats bancàries els paralitzin fins al 2 d’octubre.

Llum, aigua i gas garantits

Els subministraments bàsics blindats fins al 30 de setembre

En aquelles llars considerades “primer habitatge” en què les famílies no puguin fer front a les factures de serveis bàsics com l’aigua, la llum o el gas, el govern espanyol prohibeix tallar-ne el subministrament. A més, també s’amplia el descompte directe en la factura de la llum dirigit als “consumidors vulnerables”. L’ampliació d’aquesta percepció es recull en el bo social.

Més diners al transport

Llum verda a la injecció de 1.770 milions d’euros

Al seu torn, el ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, també va comunicar l’aprovació d’un reial decret en matèria de transport i mobilitat per un valor de 663 milions d’euros, així com una ampliació de la capacitat d’endeutament de Renfe de fins a 1.000 milions d’euros “per compensar la caiguda de la demanda”. En l’àmbit del transport terrestre, a més, també s’ha donat llum verda a la injecció de 110 milions d’euros a la Societat Estatal d’Infraestructures de Transport Terrestre (Seittsa). Pel que fa a les companyies aèries solvents, es beneficiaran d’un fons de 10.000 milions per fer front als problemes derivats de la crisi del covid-19. Això sí, Ábalos va assenyalar que no farà res “que no sigui a requeriment de les aerolínies”, les quals ja van disposar d’un fons de 1.800 milions d’euros a través d’un primer paquet de mesures.

Habitatge públic

Les empreses privades tindran sòl públic per fer habitatge social

Una de les altres mesures aprovades té per objectiu “impulsar el parc d’habitatge públic”. En aquest sentit, a través de l’Entitat Estatal del Sòl (SEPES) es posa a disposició d’empreses privades sòl públic amb concessions de fins a 75 anys a canvi de construir habitatge de lloguer social. Ábalos, que va comunicar la mesura, va assegurar que “això permetrà que el cànon que les empreses paguin per l’ús del sòl pugui arribar a zero”. La intenció és “dinamitzar l’economia” i “reactivar el parc d’habitatge públic”, que ara només representa el 2,5% del total.

Reactivació laboral

Retribució extra als jutjats més saturats

Per evitar el “col·lapse als jutjats” derivat de les demandes laborals, el govern espanyol també va aprovar un pla de reforç dels jutjats social i mercantils dotat amb 50 milions d’euros. En roda de premsa, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campos, va defensar que la mesura tenia per objectiu “dinamitzar aquestes instàncies” perquè tornin a la normalitat. Aquest pla entrarà en funcionament l’1 de setembre i s’allargarà fins al 31 de desembre del 2020. El mateix dia, el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, posava en relleu en una reunió ministerial de l’OCDE que el 60% dels treballadors que estaven en situació d’ERTO a finals d’abril ja havien sortit de l’expedient de regulació temporal, cosa que significa una reducció diària de gairebé un 2%. Tenint en compte les dades, Escrivá va qualificar d’“enormement efectiva” la mesura per protegir els llocs de treball.

stats