Economia 06/07/2022

La construcció d'habitatges descendeix un 25% a Mallorca respecte del 2021

La dificultat per accedir-hi ha fet augmentar el nombre de reformes

Blanca Orell
2 min
Imatge d'arxiu d'una construcció a Maioris, al municipi de Llucmajor.

PalmaLa construcció d'habitatges ha descendit un 24,2% el primer semestre del 2022 en comparació amb l'any passat, segons ha explicat el Col·legi Oficial d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics (COAAT) de Mallorca. S'han visat 1.234 noves construccions, enfront de les 1.208 obres de reforma, que sí que "van en ascens", han recalcat.

Segons les estadístiques registrades pel COAAT Mallorca, de les construccions de nous habitatges que s'han validat, 612 són plurifamiliars i 622 són unifamiliars. Aquestes xifres representen que "els habitatges plurifamiliars estan en recessió", amb un "descens considerable del 41%", ha explicat el president de COAAT Mallorca, Luis Alfonso de León. "En canvi, els habitatges unifamiliars i adossats han mostrat un petit increment d'un 4,5%" i es mantenen estables respecte del 2021.

Davant aquests nombres, el secretari tècnic de COAAT Mallorca, Mateo Moyá, ha explicat que és "pràcticament impossible millorar-ho", ja que "els darrers mesos del 2021 varen ser molt bons, pel que fa als visats; per tant, la diferència que hi ha hagut aquest primer trimestre pot millorar a final d'any". L'any 2021 es varen visar 1.034 cases plurifamiliars, fet marcat per "l'alegria postpandèmica", però les xifres del 2020 i el 2019 segueixen la mateixa tendència actual; es varen visar 609 i 645, respectivament.

Així i tot, el president ha destacat el problema d'accés a l'habitatge i que "és la primera vegada en anys que l'habitatge unifamiliar passa per sobre de l'habitatge plurifamiliar", pel que fa al visat de nova construcció. "On notam la paralització és en l'obra privada", ha afegit Moyà, recalcant que la tasca de l'Ibavi sobre les xifres totals "no és tan rellevant". "El que s'ha mantingut és l'obra pública i l'obra privada ha desaparegut", ha repetit De León.

Augmenten les reformes

Pel que fa a l'augment de la rehabilitació d'edificis, el secretari tècnic ha explicat que és una conseqüència de "la dificultat per accedir a obra nova, pels costos, i la dificultat de construir, per la dificultat de comprar parcel·les". "En canvi, l'accés a habitatges de segona mà a uns preus encara assumibles i el fet de fer una petita inversió per adaptar-los energèticament va en augment", ha destacat. A més a més, s'espera que "quan es posin en marxa les ajudes dels fons Next Generation es disparin aquest tipus d'intervencions".

En el sector hoteler, el COAAT ha explicat que no hi ha cap obra nova, així com en anys anteriors "sempre n'hi havia alguna", però sí que han visat la reforma de 35 hotels, 6 més que l'any 2021.

Les dificultats causades per la inflació han afectat la construcció, però, segons Moyá, "estam tocant el sòtil de l'escalada de preus de material de construcció". El secretari tècnic considera que sols "falta que es recondueixi" l'activitat per tornar a la normalitat del sector.

stats