PRESSUPOSTOS 2018
Economia 01/09/2017

Les conselleries es repartiran 4.086 milions d’euros l’any vinent

El Consell de Govern aprova un sostre de despesa que supera el d’enguany amb 246,90 milions d’euros

Jaume Vinyas
3 min
Les conselleries es repartiran 4.086 milions d’euros l’any vinent

PalmaEl Consell de Govern va aprovar ahir el sostre de despesa no financera per als pressupostos de 2018. La xifra, 4.086.543.730 euros, suposa un nou rècord en la història de la Comunitat i supera, un 6,43%, el sostre fixat en l’exercici anterior. La consellera d’Hisenda, Catalina Cladera, va destacar, en la roda de premsa posterior, que els tres pressupostos que s’hauran elaborat sota el seu mandat hauran incrementat fins a un 20,7% el sostre de despesa, un total de 737,3 milions.

Cladera va subratllar que aquests quatre mil i busques milions són una “bona xifra”, tot i que no se’n va poder estar de criticar, una vegada més, les mesures de contenció de la despesa imposades pel govern de l’Estat, encarnat, en aquest sentit, pel ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro. Així, va lamentar que, malgrat que la previsió d’ingressos s’incrementi un 12,6%, el sostre de despesa només ha pogut augmentar un 6,4%. Amb tot, va dir que les Illes Balears són una de les comunitats autònomes on més han crescut els pressupostos durant els darrers anys.

Doblar l’ecotaxa, clau

El Govern preveu ingressar, l’any vinent, 451,49 milions d’euros més que enguany. Aquesta diferència s’explica, d’una banda, per l’increment, un 10,8%, dels ingressos aportats per l’Estat en concepte de finançament autonòmic, la principal font d’ingressos de la Comunitat (un 64% del total) i que pujarà més de 250 milions d’euros, fins a arribar a un total de 2.558,23 milions. Cladera va celebrar aquest augment que, segons va dir, “reflecteix aquesta millora econòmica que està tenint lloc a l’economia real, encara que no ho recull en la mesura real que s’està produint a les Balears”. Percentualment parlant, l’increment més important respon als tributs propis, que creixen en un 36,9%. El motiu és la pujada de l’impost de turisme sostenible, que ampliarà fins a 120 milions la quantitat prevista a ingressar l’any que ve. Els tributs cedits també es preveu que s’incrementin fins a un 16,7%.

Estabilitzar el deute

A banda d’aquests 4.000 milions, els pressupostos hauran d’incloure les partides destinades a amortitzar el deute i a endeutar-se més per tal de quadrar els comptes. La consellera Cladera va donar una xifra de devers 1.000 milions d’euros, tot i que va matisar que es tracta d’un càlcul aproximat i que no inclou el sector públic instrumental. La consellera va admetre que el pes que té el deute en els comptes públics és una “càrrega important” i va explicar que un dels objectius, amb vista al 2018, és “estabilitzar” l’endeutament. La consellera d’Hisenda va aprofitar per tornar a reclamar una millora del finançament i una condonació de part del deute adquirit, mesures sense les quals, considera, no serà possible eixugar els comptes públics.

Primera passa

L’aprovació delsostre de despesa és la primera passa dels pressupostos de l’any vinent. El Parlament haurà de ratificar la xifra i, a partir d’aquí, vindran setmanes de negociacions intenses entre les conselleries. En tractar-se del darrer any complet de la legislatura, es preveuen moltes pressions de tots els departaments, que voldran assegurar-se doblers per culminar els projectes més complexos que tinguin en marxa. Una vegada Cladera registri l’avantprojecte de llei, serà el torn dels grups parlamentaris. Els pressupostos de l’any anterior varen estar marcats per la crisi interna de Podem, la qual va desembocar en el cessament de la llavors presidenta del Parlament, Xelo Huertas. Enguany, la formació dels cercles s’ha mostrat disposada a negociar abans amb el Govern, amb la qual cosa es preveu que sorgeixin menys problemes. Amb tot, les tensions podrien arribar des del bàndol ecosobiranista del Pacte.

stats