Economia 21/08/2018

Cladera espera 60 milions més per a Balears però dubta que els pugui gastar

Aquest dimecres se celebra el Consell de Política Fiscal i Financera i es preveu que flexibilitzi la xifra de despesa

Jaume Ribas
2 min
Catalina Cladera, aquest dimarts. /ISAAC BUJ

PalmaAquest dimecres se celebra la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, l'òrgan que reuneix les comunitats autònomes i l'Administració de l'Estat per parlar del repartiment dels recursos. Balears votarà a favor de la postura que defensa el govern espanyol, que ha negociat una rebaixa d'un 0,5% dels objectius del dèficit amb la Unió Europea i en vol traslladar un 0,2% a les autonomies. A Balears, el fet que el Govern pugui gastar aquest 0,2% més suposa disposar d'uns 60 milions d'euros addicionals.

Tot i això, la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, ha insistit que "no es podran traslladar als pressuposts" del 2019 tots els nous recursos disponibles. El Govern i la resta de les administracions estan condicionats per la regla de despesa, que fixa un límit i unes condicions a la despesa pública i que, segons Cladera, "fan que alguns ajuntaments que tenen superàvit i que no tenen deute no puguin gastar els doblers que els sobren i els hagin de deixar al banc".

Tan bon punt el Consell de Política Fiscal aprovi la proposta del govern central, i s'espera que així sigui, seran primer el Congrés i després el Senat els que hagin de donar-hi el vistiplau. De fet, la reunió telemàtica d'aquest dimecres és la repetició d'una trobada que es va celebrar al juliol. El govern necessita que la seva proposta passi per aquest organisme abans de tornar-la a dur a les corts, on ara mateix se n'està negociant l'aprovació després que la iniciativa fos rebutjada pel ple del Congrés a finals de juliol.

La consellera Catalina Cladera també ha valorat que el govern espanyol hagi aconseguit un acord amb Brussel·les per flexibilitzar 0,5 punts el sostre de despesa. "És un passa més en el camí de reducció de les polítiques d'austeritat", ha afirmat.

stats