CaixaBank segueix a l'alça i obté uns guanys de 707 milions en el primer trimestre

L'entitat ha constituït un fons de reserva de 214 milions per l'impacte econòmic de la guerra d'Ucraïna

Daniel Martín
3 min
El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, durant la presentació dels resultats de l'entitat durant el primer trimestre del 2022, celebrada aquest divendres a València.

ValènciaCaixaBank ha obtingut uns guanys de 707 milions d'euros en els tres primers mesos del 2022 i suma un nou trimestre acumulant beneficis. La dada suposa un 21,9% més respecte al mateix període de l'any passat, si se sumen els guanys de CaixaBank i Bankia, que aleshores van ser 580 milions. Si comparem només amb els beneficis de l'entitat catalana –que es van elevar fins als 514–, s'han incrementat un 37,6%. De la mateixa manera, si tenim en compte els impactes extraordinaris de la fusió –que va generar una aportació positiva a efectes comptables de 4.300 milions i 28 milions de despeses–, la xifra suposa un 85% menys que en el mateix període del 2021, quan CaixaBank va guanyar 4.786 milions.

Els resultats els ha presentat aquest divendres el conseller delegat de l’entitat, Gonzalo Gortázar, en una conferència de premsa celebrada a València. El banquer madrileny ha aprofitat la seva compareixença per destacar que la companyia ha completat gairebé al 90% les integracions d'oficines i les sortides d'empleats previstes després de la unió amb Bankia. També ha confirmat que l'entitat presentarà el seu pla estratègic el 17 de maig en un document que haurà de fixar el rumb del banc "per als pròxims tres anys".

Sobre l'evolució del negoci, Gortázar ha informat que en els tres primers mesos de l'any, els ingressos de la companyia derivats de l'activitat bancària han sigut de 2.761 milions. La dada suposa un descens de l'1,7% respecte als del 2021, a causa de la caiguda del marge d'interessos (-5,4 %) provocada per l'entorn negatiu dels tipus d'interès, en una situació que l'entitat confia que el Banc Central Europeu (BCE) resolgui a l'estiu. Per al màxim executiu de la companyia és "sa" que el BCE hagi obert la porta a una pujada dels tipus i confia que la mesura ajudi a "controlar" la inflació. El financer creu que els tipus pujaran de forma gradual i que podrien fer-ho fins a tres vegades aquest any i en "quatre o cinc" ocasions més el 2023.

Provisions per la guerra d'Ucraïna

El conseller delegat de CaixaBank també ha explicat que, davant el més que probable impacte econòmic de la guerra d'Ucraïna, l'entitat ha constituït un fons de reserva de 214 milions, una situació inversa a l'evolució de les provisions pel coronavirus, que s'han escurçat en 199 milions: han passat de 1.395 a 1.196. Una altra de les conseqüències del conflicte bèl·lic ha sigut la rebaixa de les previsions de creixement de l'economia espanyola per a aquest any, que CaixaBank ha reduït del 5,5% al 4,2% i al 3,8% per al 2023. Es tracta d'uns càlculs que gairebé calquen els del govern espanyol, que aquest divendres ha pronosticat que l'economia de l'Estat s'expandirà aquest 2022 un 4,3%.

Pel que fa a l'impacte de la inflació, Gonzalo Gortázar ha considerat "importantíssim" arribar a un "pacte de rendes" que inclogui reduir els marges empresarials i els acords sobre l'evolució dels salaris, tal com ha defensat aquesta setmana el governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos. No obstant això, l'executiu madrileny ha descartat rebaixar la remuneració als accionistes de l'entitat, que aquest 2022 rebran entre un 50% i un 60% del benefici total del grup. "Estaríem fent un mal servei a la societat", ha defensat el dirigent financer, que ha justificat les seves paraules pels dividends que la companyia aporta a la Fundació La Caixa i a l'Estat.

50 milions per atendre els clients de més edat

Sobre el funcionament de l'entitat, el màxim executiu ha detallat que la companyia no preveu reduir més la seva plantilla –que supera els 50.000 empleats– i ha defensat el compromís de CaixaBank amb els clients de més edat. En aquest sentit, Gortázar ha assegurat que CaixaBank destinarà aquest any 50 milions d'euros a finançar un paquet de mesures per lluitar contra l'exclusió financera dels més grans. El banquer ha detallat que la companyia ja compta amb 1.300 treballadors especialitzats en l'atenció als seus més de 4 milions de clients sèniors i que el 2023 confia arribar a 2.000.

El financer ha defensat que CaixaBank ha fet "un esforç important" per adaptar els caixers automàtics perquè siguin d'ús més fàcil i que la previsió és que tots ells ofereixin als seus usuaris la possibilitat d'operar amb la llibreta, que és el mitjà triat majoritàriament pels clients de més edat. El directiu ha afegit que les sucursals també s'han reforçat amb 1.450 contractats temporals per ajudar tant els clients sèniors com els procedents de Bankia a familiaritzar-se amb els serveis de CaixaBank. També, ha dit, s'ha ampliat l'horari de caixa en oficines i s'han reforçat tots els canals de comunicació amb els clients de més de 65 anys.

stats